Smakosze.pl
Domowy Baileys

pixabay.com

Domowy Baileys - likier na bazie irlandzkiej whisky i śmietanki

28 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Domowy Baileys to przepyszny likier na bazie irlandzkiej whisky i śmietanki. Można go pić od razu po przygotowaniu, ale najlepiej smakuje po 2-3 dniach, wtedy whisky się przegryza z innymi składnikami i nie dominuje w smaku. Jak przygotowywać domowy Baileys?

Domowy Baileys - składniki

  • 400 ml mleka skondensowanego słodzonego,

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + łyżka wody do jej rozpuszczenia,

  • 1 łyżeczka kakao gorzkiego,

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (takiego na alkoholu, a nie w olejku, ostatecznie może być cukier waniliowy),

  • 300 ml irlandzkiej whiskey.

undefined

Przygotowywanie domowego Baileysa

Wymieszaj wszystkie składniki razem (blenderem).

Wlej do butelki i wstaw do lodówki.

Podawaj schłodzone.

Z podanego przepisu otrzymasz około 900 ml likieru, o „mocy” około 14 procent.

Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Zaskakujący schab po prowansalsku według Siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Zniewalające ciasto bez pieczenia, lekki i pyszny śnieżny puch

Czytaj więcej >
napar z imbiru

Przepisy

Cudowny przepis na napar z imbiru

Czytaj więcej >
zupa z soczewicy

Przepisy

Prosty przepis na zupę z soczewicy

Czytaj więcej >