Smakosze.pl
Domowy Baileys

pixabay.com

Domowy Baileys - likier na bazie irlandzkiej whisky i śmietanki

5 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Domowy Baileys to przepyszny likier na bazie irlandzkiej whisky i śmietanki. Można go pić od razu po przygotowaniu, ale najlepiej smakuje po 2-3 dniach, wtedy whisky się przegryza z innymi składnikami i nie dominuje w smaku. Jak przygotowywać domowy Baileys?

Domowy Baileys - składniki

  • 400 ml mleka skondensowanego słodzonego,

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + łyżka wody do jej rozpuszczenia,

  • 1 łyżeczka kakao gorzkiego,

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (takiego na alkoholu, a nie w olejku, ostatecznie może być cukier waniliowy),

  • 300 ml irlandzkiej whiskey.

undefined

Przygotowywanie domowego Baileysa

Wymieszaj wszystkie składniki razem (blenderem).

Wlej do butelki i wstaw do lodówki.

Podawaj schłodzone.

Z podanego przepisu otrzymasz około 900 ml likieru, o „mocy” około 14 procent.

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki po kaszubsku

Przepisy

Przepis na gołąbki po kaszubsku. Ich sekret tkwi w wyjątkowym farszu

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowy makaron z pieczonym serem feta i pomidorami. Hit Internetu, który obowiązkowo trzeba znać

Czytaj więcej >
Kotlety mielone jak u babci

Przepisy

Obłędnie soczyste kotlety mielone z pieczarkami. Babciny przepis jest niezawodna

Czytaj więcej >

Przepisy

Zetrzyj na tarce oprócz ziemniaków i cebuli 1 wyrazisty dodatek. Placki ziemniaczane wyjdą 100 razy lepiej

Czytaj więcej >
jajecznica po szwedzku

Przepisy

Jajecznica po szwedzku. Jest obłędnie puszysta dzięki 1 sztuczce

Czytaj więcej >
sos beszamelowy

Przepisy

Jak przygotować sos beszamelowy? Aksamitny, znakomity do zapiekania warzyw

Czytaj więcej >