Smakosze.pl
Domowy Baileys

pixabay.com

Domowy Baileys - likier na bazie irlandzkiej whisky i śmietanki

28 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Domowy Baileys to przepyszny likier na bazie irlandzkiej whisky i śmietanki. Można go pić od razu po przygotowaniu, ale najlepiej smakuje po 2-3 dniach, wtedy whisky się przegryza z innymi składnikami i nie dominuje w smaku. Jak przygotowywać domowy Baileys?

Domowy Baileys - składniki

  • 400 ml mleka skondensowanego słodzonego,

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + łyżka wody do jej rozpuszczenia,

  • 1 łyżeczka kakao gorzkiego,

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (takiego na alkoholu, a nie w olejku, ostatecznie może być cukier waniliowy),

  • 300 ml irlandzkiej whiskey.

undefined

Przygotowywanie domowego Baileysa

Wymieszaj wszystkie składniki razem (blenderem).

Wlej do butelki i wstaw do lodówki.

Podawaj schłodzone.

Z podanego przepisu otrzymasz około 900 ml likieru, o „mocy” około 14 procent.

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >