Domowy chleb do wielkanocnego żurku. Prosty i błyskawiczny przepis
Żurek w chlebie jest jednym z dobrze znanych sposobów podania tradycyjnej zupy wielkanocnej. Pieczywo niezbędne do tak eleganckiego zaserwowania rarytasu z łatwością przyrządzicie w domu. Dzięki dodatkowi ziołowej oliwy chleb wyjdzie niezwykle aromatyczny i doskonale skomponuje się z lekko kwaśnym specjałem.
Przygotowanie chleba do wielkanocnego żuru wbrew pozorom nie będzie bardzo trudne. Wystarczy zmieszać rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże z mąką i aromatyczną, oliwą ziołowa, a dodatek powstanie w mniej niż dwie godziny. Warto poświęcić ten czas, by przyrządzić smaczny domowy wypiek. Żurek na samodzielnie zrobionym zakwasie wymaga odpowiedniej oprawy.
Przepis na chleb do wielkanocnego żurku
Składniki:
-
15 g drożdży
-
600 g mąki pszennej chlebowej
-
250 ml ciepłej wody
-
2 łyżki oliwy ziołowej
-
1 jajo
-
1 łyżeczka soli
-
szczypta cukru
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól oraz cukier. W 125 ml wody rozprowadzamy drożdże, a następnie łączymy je z zawartością naczynia. Wlewamy oliwę i resztę płynu. Delikatnie wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy je w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, by urosło. Następnie masę przenosimy na stolnicę i dzielimy na 2 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą, nieco spłaszczoną bułkę. Brzegi ciasta zawijamy do środka i ponownie spłaszczamy masę.
Powtarzamy tę czynność, a następnie na odwracamy ciasto i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na kolejne 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Białko oddzielamy od żółtka.
Kulki ciasta smarujemy żółtkiem i pieczemy około 20 minut. Upieczone bułki studzimy. Następnie odcinamy ich wierzch, wydrążamy wypieki i pokrywamy wewnątrz białkiem. Zapiekamy jeszcze przez kwadrans w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Zabieg ten zapobiegnie przeciekaniu miseczek z pieczywa.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak poradzić sobie ze zbrylonym cukrem? Koniec uporczywego problemu
-
Obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajek. Każdy będzie błagał o przepis
-
Czy warto używać zabielacza do kawy? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Źródło: winiary, smakowitychleb