Smakosze.pl Przepisy Domowy dżem z aronii wedle receptury siostry Anastazji. Kultowy smak nadaje mu dodatek jabłka i gruszki
ARTUR BARBAROWSKI/East News, canva/Fuzullhanum

Domowy dżem z aronii wedle receptury siostry Anastazji. Kultowy smak nadaje mu dodatek jabłka i gruszki

4 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Domowy dżem z aronii wedle receptury siostry Anastazji bije na głowę wszystkie inne. Siostra Anastazja dodaje do dżemu gruszki i jabłka winne, przez co przetwory mają doskonały smak, są słodkie i pozbawione cierpkiej nuty.

Już niedługo zacznie się sezon na aronię. Owoce idealnie nadają się do przygotowywania dżemów, konfitur, soków, nalewek. O ile sama aronia jest cierpka i kwaśna, tak zimowe przetwory z niej zrobione smakują wyśmienicie. Jednym z moich ulubionych jest domowy dżem z aronii przepisu siostry Anastazji.

Siostra Anastazja domowy dżem z aronii przygotowuje z dodatkiem jabłek winnych i gruszek. Owoce aronii przed gotowaniem zalewą wrzącą wodą, następnie gotuje syrop, dodaje owoce, aronię i odstawia na całą noc , żeby wszystkie składniki zaczęły naturalnie gęstnieć bez sztucznych dodatków i zagęszczaczy.

Domowy dżem z aronii jest pysznym i zdrowym dodatkiem do kanapek, grzanek, naleśników. Możemy przełożyć nim ciasta, dodać odrobinę do herbaty zimowej, dodać do gofrów, podać z omletem na słodko. Aronia zawiera solidną dawkę witaminy C, która szczególnie jest dla nas ważna w okresie zimowym.

Domowy dżem z aronii przepisu siostry Anastazji, nie ma lepszego dżemu na zimę

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii

  • 1 kg jabłek winnych

  • 500 g gruszek

  • duża cytryna

  • 500 g drobnego cukru

Jak zrobić najlepszy, domowy dżem z aronii przepisu siostry Anastazji?

Owoce aronii oczyść, zalej wrzącą wodą i odstaw na godzinę. W tym czasie pokrój jabłka i gruszki Do garnka wlej 250 ml wody i gotuj ją z cukrem, aż powstanie syrop.

Następnie dodaj pokrojone gruszki, jabłka i gotuj, aż owoce będą szkliste, następnie wsyp odsączone owoce aronii, gotuj kolejne 10 minut, wymieszaj i odstaw na całą noc.

Następnego dnia całość gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie owoce się rozgotują, pod koniec gotowania wlej sok wyciśnięty z całej cytryny, wymieszaj.

Gorący dżem przekładaj do umytych i wyparzonych słoików, zakręć, pasteryzuj przez 15 minut i odstaw do spiżarni. Na zimę przygotuj również dżem z moreli i dżem z czarnej porzeczki, będą wyśmienitym dodatkiem do pieczywa, naleśników i deserów.

Domowy dżem z aronii
canva/sidrahsana

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zpierwszegotloczenia

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy