Dostałam ten przepis od starej kucharki. Naleśniki na tym napoju to mistrzostwo świata
Naleśniki są przepisem uniwersalnym. Można przygotować je na śniadanie, ale będą też doskonałe na obiad. Można podać w sposób wytrawny lub na słodko. Kulinarnych możliwości jest naprawdę wiele. Polecamy przepis na ciasto naleśnikowe, do którego konieczne jest użycie piwa.
Naleśniki- zrób ciasto z piwem
Prawie każdy lubi jeść naleśniki. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Możliwości ich podawania wydają się nieograniczone. Możemy przyrządzać je z farszem mięsnym, pieczarkowym, podawać z twarogiem, konfiturami, czy owocami. Świetne też będą z łososiem i warzywami.
To danie właściwie nie może się znudzić. Nawet sposób przygotowania ciasta naleśnikowego charakteryzuje się różnorodnością. Możemy wykorzystać tu mleko, maślankę, ale też piwo. Sprawi ono, że naleśniki będą wyjątkowo lekkie, elastyczne i miękkie.
Jak przygotować naleśniki na piwie?
Składniki:
- szklanka mleka 3,2% tłuszczu
- szklanka piwa
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej tortowej
Mleko zmiksuj w misce z jajkiem, dodaj przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj. Teraz wlej piwo do ciasta. Należy dokładnie mieszać, by ciasto nie miało grudek.
Ciasto odstaw na 15 minut. Po tym czasie smaż naleśniki . Powinny mieć złoty kolor z dwóch stron. Można podawać naleśniki z twarożkiem, farszem z pieczarkami lub mięsem, albo z owocami.
Piwo w cieście naleśnikowym, czyli lekkość
Ciasto naleśnikowe, które przygotowujemy z dodatkiem piwa- będzie bardzo elastyczne i miękkie. Piwo dzięki wysokiej zawartości dwutlenku węgla sprawia, że ciasto jest lżejsze niż zazwyczaj i chrupiące . Dwutlenek węgla neutralizuje gluten w mące. Dlatego takie ciasto nie będzie twarde.
Dodatek piwa nadaje naleśnikom ciekawego aromatu. Pamiętajmy, by nie dodawać piwa wygazowanego, czy nadpitego. Ważne jest, by butelka była świeżo otwarta. Zawartość dwutlenku węgla nada naszym naleśnikom wyjątkowej puszystość. O to nam przecież chodzi. Pisaliśmy o naleśnikach z kefirem. Podawaliśmy też przepis Anny Lewandowskiej na to danie.
Źródło: uwielbiamto.pl