Dosyp to do ciasta na kopytka. Z tym dodatkiem wyjdą delikatne i mięciutkie, wystarczą 2 łyżki
Jeśli chcesz zrobić mięciutkie i pyszne kopytka, poznaj nasz przepis. Dzięki temu dodatkowi, który dosypiesz do ciasta, wyjdzie pyszne danie. Zapewniamy, że tak miękkich i delikatnych kopytek na pewno jeszcze nie jadłeś.
Kopytka zachwycają miękkością i delikatnością
Kopytka są daniem uniwersalnym. Można jeść je na słodko z dodatkiem twarożku czy dżemu. Można też zrobić je na słono i podać ze skwarkami i cebulą . Na pewno wśród smakoszy są miłośnicy każdej wersji tego dania. Jednak, jak zrobić kopytka, by były mięciutkie i delikatne?
Wystarczy do ciasta dosypać jeden składnik. Chodzi o kaszę manną, która sprawi, że kopytka będą delikatne i mięciutkie jak chmurka. Kasza manna wpłynie też na fakturę kopytek . Dlatego śmiało dodaj ją do ciasta i zrób wyśmienite i mięciutkie danie.
Jak zrobić kopytka z kaszą manną?
Składniki:
- ½ kg ziemniaków
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki kaszy manny
Przygotowanie kopytek zacznij od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Potem je odcedź i obierz. Gdy ostygną, przeciśnij je przez praskę . Dodaj do nich skrobię ziemniaczaną, kaszę manną. Teraz wbij jajko i wszystko wymieszaj.
Na stolnicę wysyp mąkę pszenną, przełóż na nią masę ziemniaczaną i wymieszaj. Następnie wyrabiaj ciasto, potem rozwałkuj i podziel na kopytka . Wrzucaj do wrzącej i osolonej wody. Kopytka gotuj przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Kopytka, że palce lizać
Kopytka podawaj ze skwarkami lub cebulą. Można zjeść je z mięsem i sosami. Dodanie kaszy manny wpływa na miękkość i delikatność dania . Warto skorzystać z tego przepisu i zrobić kopytka, które będą niczym chmurka.
Gwarantujemy, że kopytka z kaszą manną wyjdą jak nigdy przedtem . Ten smak i miękkość zaskoczy wielu smakoszy. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić puszystą przekąskę z pomidorów. Podawaliśmy przepis na deser, który przyda się w weekend.