Smakosze.pl Przepisy Dosyp to do ciasta na kopytka. Z tym dodatkiem wyjdą delikatne i mięciutkie, wystarczą 2 łyżki
Fot. Canva/Bartosz Luczak

Dosyp to do ciasta na kopytka. Z tym dodatkiem wyjdą delikatne i mięciutkie, wystarczą 2 łyżki

6 kwietnia 2024

Jeśli chcesz zrobić mięciutkie i pyszne kopytka, poznaj nasz przepis. Dzięki temu dodatkowi, który dosypiesz do ciasta, wyjdzie pyszne danie. Zapewniamy, że tak miękkich i delikatnych kopytek na pewno jeszcze nie jadłeś.

Kopytka zachwycają miękkością i delikatnością

Kopytka są daniem uniwersalnym. Można jeść je na słodko z dodatkiem twarożku czy dżemu. Można też zrobić je na słono i podać ze skwarkami i cebulą . Na pewno wśród smakoszy są miłośnicy każdej wersji tego dania. Jednak, jak zrobić kopytka, by były mięciutkie i delikatne?

Wystarczy do ciasta dosypać jeden składnik. Chodzi o kaszę manną, która sprawi, że kopytka będą delikatne i mięciutkie jak chmurka. Kasza manna wpłynie też na fakturę kopytek . Dlatego śmiało dodaj ją do ciasta i zrób wyśmienite i mięciutkie danie.

kasza manna
Fot. Canva/AGphoto
Ostatnio to moje ulubione ciasto. Robię je w chwilę, spróbujesz i podziękujesz

Jak zrobić kopytka z kaszą manną?

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny

Przygotowanie kopytek zacznij od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Potem je odcedź i obierz. Gdy ostygną, przeciśnij je przez praskę . Dodaj do nich skrobię ziemniaczaną, kaszę manną. Teraz wbij jajko i wszystko wymieszaj.

Na stolnicę wysyp mąkę pszenną, przełóż na nią masę ziemniaczaną i wymieszaj. Następnie wyrabiaj ciasto, potem rozwałkuj i podziel na kopytka . Wrzucaj do wrzącej i osolonej wody. Kopytka gotuj przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Kopytka, że palce lizać

Kopytka podawaj ze skwarkami lub cebulą. Można zjeść je z mięsem i sosami. Dodanie kaszy manny wpływa na miękkość i delikatność dania . Warto skorzystać z tego przepisu i zrobić kopytka, które będą niczym chmurka.

Gwarantujemy, że kopytka z kaszą manną wyjdą jak nigdy przedtem . Ten smak i miękkość zaskoczy wielu smakoszy. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić puszystą przekąskę z pomidorów. Podawaliśmy przepis na deser, który przyda się w weekend.

kopytka
Fot. Canva/mariha-kitchen
Przy tym kotlety schabowe mogą się schować. Schab po góralsku bije je na głowę
Z tym przepisem sernik zawsze się udaje, nie opada i nie pęka. Sekret tkwi w jednym dodatku
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy