Smakosze.pl Przepisy Duszona czerwona kapusta z jabłkiem i cynamonem
canva/ildipapp

Duszona czerwona kapusta z jabłkiem i cynamonem

30 stycznia 2022

Cynamon i jabłko stanowią zgrany duet. A gdyby tak wykorzystać go w wytrawnym daniu? Jedna sztuka owocu i odrobina orientalnej przyprawy odmienią wasze spojrzenie na czerwoną kapustę. Skusicie się?

Jeśli dotychczas sięgaliście po surówkę z czerwonej kapusty i marchewki lub śląski obiadowy klasyk, czyli kapustę modrą , ten przepis pozwoli wam odkryć nowe oblicze dobrze znanego warzywa . Inspirowany recepturą Gordona Ramseya pomysł na słodko-winny obiadowy dodatek skradnie wasze serca .

Przepis na czerwoną kapustę z jabłkiem i cynamonem

Z podanych produktów przygotujecie 2 porcje potrawy.

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty

  • 1 niewielkie słodkie jabłko

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • 4 łyżki cukru

  • 8 łyżek octu jabłkowego

  • 1 laska cynamonu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści i kroimy ją na ćwiartki. Szatkujemy starannie, a następnie dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko.

Do naczynia żaroodpornego lub garnka przystosowanego do pieczenia wlewamy oliwę. Gdy się rozgrzeje, delikatnie podgrzewamy na niej cynamon, a następnie wrzucamy kapustę i jabłko.

Wlewamy ocet, słodzimy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy przez chwilę — chcemy, by cukier się rozpuścił. Naczynie przykrywamy i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Smacznego.

Wskazówka: cukier możecie zastąpić dowolnym innym słodzikiem np. miodem czy syropem klonowym. Jeżeli lubicie delikatną słodycz, postawcie na wyraziste jabłko i zrezygnujcie z dosladzania.

Czerwona kapusta doskonale smakuje z jabłkami i cynamonem
Czerwona kapusta doskonale smakuje z jabłkami i cynamonem

Źródło zdjęcia: canva/Taiftin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wkuchniprzezcalyrok

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy