Duszona czerwona kapusta z jabłkiem i cynamonem
Cynamon i jabłko stanowią zgrany duet. A gdyby tak wykorzystać go w wytrawnym daniu? Jedna sztuka owocu i odrobina orientalnej przyprawy odmienią wasze spojrzenie na czerwoną kapustę. Skusicie się?
Jeśli dotychczas sięgaliście po surówkę z czerwonej kapusty i marchewki lub śląski obiadowy klasyk, czyli kapustę modrą , ten przepis pozwoli wam odkryć nowe oblicze dobrze znanego warzywa . Inspirowany recepturą Gordona Ramseya pomysł na słodko-winny obiadowy dodatek skradnie wasze serca .
Przepis na czerwoną kapustę z jabłkiem i cynamonem
Z podanych produktów przygotujecie 2 porcje potrawy.
Składniki:
-
1 mała główka czerwonej kapusty
-
1 niewielkie słodkie jabłko
-
5 łyżek oliwy z oliwek
-
4 łyżki cukru
-
8 łyżek octu jabłkowego
-
1 laska cynamonu
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści i kroimy ją na ćwiartki. Szatkujemy starannie, a następnie dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko.
Do naczynia żaroodpornego lub garnka przystosowanego do pieczenia wlewamy oliwę. Gdy się rozgrzeje, delikatnie podgrzewamy na niej cynamon, a następnie wrzucamy kapustę i jabłko.
Wlewamy ocet, słodzimy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy przez chwilę — chcemy, by cukier się rozpuścił. Naczynie przykrywamy i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Smacznego.
Wskazówka: cukier możecie zastąpić dowolnym innym słodzikiem np. miodem czy syropem klonowym. Jeżeli lubicie delikatną słodycz, postawcie na wyraziste jabłko i zrezygnujcie z dosladzania.
Źródło zdjęcia: canva/Taiftin
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: wkuchniprzezcalyrok