Smakosze.pl
Placki ziemniaczane

Pixabay /manfredrichter

Co robić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały?

3 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Idealnie chrupiące placki ziemniaczane to z całą pewnością marzenie niejednego smakosza. Ich przygotowywanie wprawdzie nie jest trudną sztuką, jednak warto znać kilka tricków, dzięki którym będą miały one idealny smak oraz wygląd. Okazuje się bowiem, że jednym z problemów początkujących miłośników gotowania, jest to, że placki ciemniejszą w trakcie ich przygotowania. Całe szczęście jest łatwy sposób, aby temu zapobiec.

Placki ziemniaczane to proste i smaczne danie, które może być doskonałym dodatkiem do drugiego dania. Wspaniale smakuje choćby z tradycyjnym gulaszem (przepis na niego znajdziecie tutaj). Zdradzamy kilka prostych tricków, które ułatwią Wam przygotowanie tej pysznej potrawy.

Co robić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały?

Wprawdzie ściemniałe ziemniaki nie tracą swoich walorów smakowych, ale niestety nie wyglądają estetycznie, przez co mogą wydawać się niestety mało apetyczne. Aby zapobiec takiej sytuacji, wystarczy zastosować pewien banalny patent.

Wystarczy, że tuż po obraniu ze skórki zalejemy je w garnku wodą. Gdy chcemy, żeby starte ziemniaki nie ściemniały, wystarczy także do przygotowanej masy dodać odrobinę śmietany. Koniecznie przetestujecie te tricki podczas przygotowania placków ziemniaczanych. Z pewnością unikniecie przykrej niespodzianki. 

Podczas przygotowania placków ziemniaczanych niezwykle istotny jest również sposób ich smażenia. To właśnie ono jest gwarancją sukcesu tego dania. Odpowiednio dobrany tłuszcz gwarantują, że wyjdą one idealnie chrupkie. O czym należy pamiętać podczas smażenia placków?

Na czym najlepiej smażyć placki ziemniaczane?

Szefowie kuchni nie mają najmniejszych wątpliwości - sekretem smaku placków ziemniaczanych jest odpowiedni sposób ich smażenia. Najlepiej wybrać do tej czynności olej rzepakowy lub z pestek winogron. Wlewamy go na patelnię, czekamy aż osiągnie odpowiednią temperaturę i dopiero wtedy nakładamy na niego przygotowaną wcześniej masę ziemniaczaną.

Pamiętajmy, aby nie przewracać ich non stop. Najpierw powinniśmy je smażyć z jednej strony, a dopiero później przekręcamy je na drugą.

źródło: pixabay/ taken

Placki ziemniaczane podajemy zawsze tuż po smażeniu. Nie powinniśmy ich odgrzewać, ani kłaść jeden na drugim, ponieważ robią się wtedy gąbczaste i niezjadliwe. Jeśli zrobimy ich za dużo, możemy przechowywać je przez chwilę np. w ciepłym piekarniku.

Danie możemy podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Doskonale smakują zarówno posypane cukrem pudrem, jak i zaserwowane w towarzystwie kwaśnej śmietany lub wspomnianego gulaszu.

Jakiś czas temu zdradzaliśmy Wam, jaki sposób na placki ziemniaczane ma sam Robert Makłowicz. Kucharz i podróżnik zawsze zwraca uwagę na jeden ważny szczegół. Artykuł znajdziecie pod tym linkiem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

żródło: newsy gotujmy/ Grażynka Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontak

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Proste sposoby na krojenie cebuli

Czytaj więcej >

Porady

Jak rozmrozić filet z ryby w 5 minut?

Czytaj więcej >

Porady

Jak wyczyścić przypaloną patelnię?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zagęścić pomidorową, żeby nie była tłusta?

Czytaj więcej >
zbieranie grzybów

Porady

Jakich zasad przestrzegać podczas grzybobrania?

Czytaj więcej >
kawa z przyprawami

Porady

Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę?

Czytaj więcej >