Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Filety kurczaka zapiekane z serem i pieczarkami
Agnieszka Woźniak
Agnieszka Woźniak 25.03.2022 22:45

Filety kurczaka zapiekane z serem i pieczarkami

Filety z kurczaka zapiekane z serem i pieczarkami.
pixabay.com

Filet na każdą okazję. Jak przygotowywać filety z kurczaka?

Filet to kawałek piersi kurczaka, doceniany ze względu na wartości odżywcze i niską kaloryczność. To najpopularniejsza część kurczaka, wykorzystywana na co dzień do przygotowania wielu różnych dań. To chude i delikatne mięso bogate są w łatwo przyswajalne białko. Ze względu na niską zawartość tkanki łącznej nie wymaga długiej obróbki termicznej, trzeba za to uważać, by go nie przesuszyć. Wybierając mięso warto zadbać o to, aby było ono świeże i dobrej jakości. Najłatwiej rozpoznać je po lekko błyszczącym, jasnoróżowym kolorze i sprężystej strukturze. Powinniśmy unikać kawałków matowych z żółtymi przebarwieniami.

Filety kurczaka zapiekane z serem i pieczarkami  - przepis

Składniki:

– 1 podwójny filet z kurczaka– sól, pieprz,– 1 łyżeczka papryki w proszku– 1 łyżeczka oregano– 1 ząbek czosnku– 3 łyżki oliwy– 1/2 czerwonej cebuli– 8 pieczarek– ok. 130 g mozzarelli w plastrach lub tartej (żółtej)– bazylia.

Składniki na sos pomidorowy:– 250 ml passaty pomidorowej (gotowego przecieru pomidorowego z butelki lub puszki)– 1 łyżka oliwy extra virgin– 1 ząbek czosnku– 1 łyżeczka suszonego oregano– sól, pieprz, cukier– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi ziemniaczanej,

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. 

Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy na złoty kolor.

Następnie dodajemy passatę pomidorową i mieszamy. Przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru oraz suszonego oregano.

Dodajemy 1 łyżeczkę przesianej przez sitko mąki ziemniaczanej. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod uchyloną pokrywą przez około 15 minut. W międzyczasie siekamy bazylię i dodajemy ją do sosu. 

Teraz czas na kurczaka. Na początek rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza.

Filety kurczaka kroimy na mniejsze części: z każdego filetu odcinamy polędwiczkę (ruchoma część). Pozostałe filety kroimy wzdłuż na 2 cieńsze plastry. Wszystkie kawałki kurczaka rozbijamy przy pomocy tłuczka na cieńsze plastry równej grubości.

Posypujemy solą, pieprzem, łyżeczką papryki, łyżeczką oregano oraz startym czosnkiem. Skrapiamy obficie oliwą.

Kawałki kurczaka wkładamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy i podsmażamy z dwóch stron. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia.

Wykorzystujemy tę samą patelnię do podsmażenia pieczarek i cebuli. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka, a grzyby kroimy w plastry. Cebulę i pieczarki smażymy na średnim ogniu na łyżce oliwy około 5 minut, aż zaczną się rumienić. Na koniec solimy według uznania.

Filety z kurczaka smarujemy sosem pomidorowym i oprószamy startym serem mozzarella. Możemy również pokroić go na plastry i ułożyć na filetach. Na wierzch wykładamy pieczarki z cebulą.

Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Posypujemy bazylią. Danie można z łatwością odgrzewać w piekarniku, na patelni lub w mikrofalówce. 

Dodatki do fileta z kurczaka. Jak zrobić doskonałe puree z batatów? 

Filety kurczaka zapiekane z serem i pieczarkami możemy podawać z pełnoziarnistym makaronem, ryżem, puree z ziemniaków lub puree z batatów. Ja dziś pokażę Wam jak przygotować to ostatnie. Możemy przyrządzić je na różne sposoby, robiąc między innymi puree z gotowanych i puree z pieczonych batatów. Warto poeksperymentować i wybrać wersję, która najbardziej Wam pasuje. Bataty mają nie tylko piękny, pomarańczowy kolor i delikatny, słodki posmak, ale są też bardzo zdrowe. Zawiera dużo błonnika, złożonych węglowodanów, białka, tłuszczu i witamin.

Składniki:

  • 2 duże bataty

  • 1 łyżka masła

  • gałka muszkatołowa (1 łyżeczka mielonej lub 1 gałka do starcia)

  • gałązka świeżego tymianku

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki soku z cytryny.

Puree z gotowanych batatów:

Bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. 

Wrzucamy do garnka z zimną wodą, solimy i gotujemy około 20-30 minut do miękkości warzyw.

Po ugotowaniu odcedzamy wodę. Do batatów dodajemy łyżkę masła, pieprz, gałkę muszkatołową, 2 łyżki soku z cytryny i gałązki świeżego tymianku.

Całość ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub miksujemy blenderem, aż do uzyskania jednolitej masy. 

Puree z pieczonych batatów:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (pieczenie góra/dół).

Bataty obieramy, kroimy na kawałki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy solą, dodajemy masło i gałązki tymianku. Całość przykrywamy pokrywką lub folią do pieczenia.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Bataty są upieczone, kiedy pokryje je chrupiąca skórka, a środek będzie po nakłuciu widelcem bardzo miękki.

Po upieczeniu dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, gałkę muszkatołową i pieprz. Całość gnieciemy tłuczkiem lub miksujemy blenderem. 

Smacznego!

Tagi: