Gdy na dworze robi się chłodniej, zawsze gotuję tę zupę. Świetnie rozgrzewa i syci na długie godziny
Zupa jest idealnym daniem na chłody. Odpowiednio przygotowana może nawet stanowić samodzielny, sycący posiłek. Danie, które odkryłam już jakiś czas temu, doskonale sprawdza się w tej roli, a zrobicie je w pół godziny.
Zupa idealna na chłody
Uwielbiam zupy. Gdy przychodzi jesień, z jeszcze większą ochotą je gotuję. Do swoich kompozycji staram się wybierać sezonowe warzywa , których wcale nie jest tak mało o tej porze roku.
Choć moją faworytką jest dyniowa, ostatnio odkryłam inny, równie łatwy i obfitujący w dość tanie składniki przepis. Dzięki dodatkowi jednego produktu zupa jest naprawdę smaczna i sycąca. Mało kto jej odmówi, a pracy przy niej nie ma wiele.
Pyszna zupa z mięsem mielonym
Prosta zupa z warzywami korzeniowymi i mielonym mięsem jest świetnym pomysłem na jesienny obiad. Syci na długo, a jej przyrządzenie zajmuje niewiele czasu. Warto się skusić.
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 300 g mięsa mielonego
- 2 większe ziemniaki
- 2 małe marchewki
- 1 niewielki seler
- 1 drobna pietruszka
- biała część niewielkiego pora
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 12%
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- olej rzepakowy do smażenia
Danie wymaga jedynie prostych składników, które znajdziemy w każdym sklepie. Wykonacie jest natomiast tak proste, że nawet dziecko , by sobie poradziło.
Jak zrobić zupę z mięsem mielonym? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynam od oczyszczenia ziemniaków i pokrojenia ich w kostkę. Wrzucam do garnka i zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję przez kwadrans. Siekam pozbawioną łupiny cebulę i opłukanego pora.
Warzywa podsmażam na średnim ogniu, po chwili dodając przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane i starte na tarce o większych oczkach marchewki, pietruszkę i seler. Wrzucam też mięso mielone i mieszam składniki.
Dodaję przyprawy, czyli słodką paprykę, pieprz i sól. Smażę przez 5-7 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Zawartość patelni przenoszę do garnka z ziemniakami i wlewam śmietanę. Zupę podgrzewam przez kolejne 10 minut.
Wskazówka: mięso mielone możecie zastąpić roślinnym zamiennikiem np. z grochu. Możecie też gotować zupę przez ostatnie 10 minut z suchym granulatem sojowym, pomijając całkowicie śmietanę lub dodając ją dopiero na talerzu. Też będzie smacznie.
Jak podać zupę z mięsem mielonym?
Potrawę koniecznie serwujcie na ciepło z kromką chleba, najlepiej razowego, który obfituje w ułatwiający trawienie błonnik. Jeśli lubicie, posypcie zupę kilkoma posiekanymi listkami natki pietruszki.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na znakomite zupy. Wyjątkowo sycąca i rozgrzewająca będzie pomidorowa z dodatkiem czerwonej soczewicy . Być może skusi was też prosty rosół bez mięsa .