Gessler zdradziła sekret idealnych klusek śląskich. Nie ma szans, że wyjdą gumowate
Magda Gessler na gotowaniu zna się jak mało kto. Teraz podpowiada, co zrobić, by kluski śląskie nie wyszły gumowate. Ta rada jest na wagę złota. Warto zastosować ją w swojej kuchni.
Kluski śląskie już nie gumowate
Kluski śląskie są daniem, którym zajadamy się nie tylko na Śląsku. Lubiane w całej Polsce, te kluski są smacznym dodatkiem do obiadu. Pasują do dań mięsnych, sosów, ale też jadane są z samą cebulką. Możliwości jest wiele, a przepis na kluski zaskakuje prostotą.
Wystarczy kilka składników, by zrobić kluski śląskie. Dawniej robiło się je tylko z ziemniaków i mąki. Potem zaczęto dodawać jajka, by poprawić konsystencję ciasta. Wydaje się, że danie tak proste musi się zawsze udać. Niestety kluski śląskie czasem wychodzą twarde i gumowate.
Najgorszy możliwy składnik zupy pomidorowej. Psuje smak i szkodzi zdrowiuMagda Gessler i najlepsze kluski śląskie
Magda Gessler postanowiła podzielić się swoją wiedzą o przygotowaniu klusek śląskich. Gwiazda programów kulinarnych i doświadczona restauratorka o gotowaniu wie chyba wszystko. Teraz podpowiada, co zrobić, by kluski śląskie wyszły mięciutkie i pyszne. Nie ma tu mowy o gumowatości.
Magda Gessler ujawnia, że sekretem smaku tego lubianego dania są odpowiednie proporcje. Mąka ziemniaczana musi stanowić ¼ objętości ziemniaków. Ten patent sprawi, że kluski nie będą gumowate i twarde. Wręcz przeciwnie. Wyjdą miękkie i pyszne. Poniżej prezentujemy przepis Magdy Gessler na kluski śląskie.
Jak zrobić kluski śląskie z przepisu Magdy Gessler?
Składniki:
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 kg ziemniaków
- sól
Przygotowanie klusek śląskich zaczynamy od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Zostawiamy je do wystygnięcia. Gdy będą już chłodne, przeciskamy przez praskę. Dodajemy przesianą mąkę, wbijamy jajko i solimy. Składniki zagniatamy i robimy gładkie ciasto.
Z przygotowanego ciasta formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Na środku robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie. Od wypłynięcia na powierzchnię, gotujemy około 3 minuty. Podajemy z gulaszem lub sosem grzybowym. Pisaliśmy o atrakcyjnych promocjach w sklepach Dino. Radziliśmy, jaką rybę należy omijać szerokim łukiem.
Źródło: top.pl