Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gessler zdradziła sekret idealnych klusek śląskich. Nie ma szans, że wyjdą gumowate
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.09.2024 21:00

Gessler zdradziła sekret idealnych klusek śląskich. Nie ma szans, że wyjdą gumowate

kluski śląskie
Fot. Canva/robert6666, Facebook/Magda Gessler

Magda Gessler na gotowaniu zna się jak mało kto. Teraz podpowiada, co zrobić, by kluski śląskie nie wyszły gumowate. Ta rada jest na wagę złota. Warto zastosować ją w swojej kuchni. 

Kluski śląskie już nie gumowate

Kluski śląskie są daniem, którym zajadamy się nie tylko na Śląsku. Lubiane w całej Polsce, te kluski są smacznym dodatkiem do obiadu. Pasują do dań mięsnych, sosów, ale też jadane są z samą cebulką. Możliwości jest wiele, a przepis na kluski zaskakuje prostotą.

Wystarczy kilka składników, by zrobić kluski śląskie. Dawniej robiło się je tylko z ziemniaków i mąki. Potem zaczęto dodawać jajka, by poprawić konsystencję ciasta. Wydaje się, że danie tak proste musi się zawsze udać. Niestety kluski śląskie czasem wychodzą twarde i gumowate.

kluski śląskie
Fot. Canva/czarny_bez
Najgorszy możliwy składnik zupy pomidorowej. Psuje smak i szkodzi zdrowiu

Magda Gessler i najlepsze kluski śląskie

Magda Gessler postanowiła podzielić się swoją wiedzą o przygotowaniu klusek śląskich. Gwiazda programów kulinarnych i doświadczona restauratorka o gotowaniu wie chyba wszystko. Teraz podpowiada, co zrobić, by kluski śląskie wyszły mięciutkie i pyszne. Nie ma tu mowy o gumowatości.

Magda Gessler ujawnia, że sekretem smaku tego lubianego dania są odpowiednie proporcje. Mąka ziemniaczana musi stanowić ¼ objętości ziemniaków. Ten patent sprawi, że kluski nie będą gumowate i twarde. Wręcz przeciwnie. Wyjdą miękkie i pyszne. Poniżej prezentujemy przepis Magdy Gessler na kluski śląskie. 

Jak zrobić kluski śląskie z przepisu Magdy Gessler?

Składniki:

  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 kg ziemniaków
  • sól

Przygotowanie klusek śląskich zaczynamy od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Zostawiamy je do wystygnięcia. Gdy będą już chłodne, przeciskamy przez praskę. Dodajemy przesianą mąkę, wbijamy jajko i solimy. Składniki zagniatamy i robimy gładkie ciasto.

Z przygotowanego ciasta formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Na środku robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie. Od wypłynięcia na powierzchnię, gotujemy około 3 minuty. Podajemy z gulaszem lub sosem grzybowym. Pisaliśmy o atrakcyjnych promocjach w sklepach Dino. Radziliśmy, jaką rybę należy omijać szerokim łukiem. 

kluski śląskie
Fot. Canva/robert6666

Źródło: top.pl