GIS zwrócił uwagę na złe przechowywanie żywności. Należy tego unikać, szczególnie latem
Panujące obecnie wysokie temperatury nie sprzyjają żywności. Pod ich wpływem na powierzchni jedzenia mogą rozwijać się groźne bakterie. GIS przygotował poradnik mówiący o tym, jak planować zakupy, a także przechowywać produkty spożywcze. Zasady te, choć szczególnie przydatne latem, warto stosować przez cały rok.
GIS przekazał ważne informacje dotyczące żywności
Jedzenie w czasie upałów szybciej ulega zepsuciu. Aby tego uniknąć, należy wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać żywność. Przyda się także dobre i rozsądne przygotowanie do zakupów. Szczegółowy przewodnik dla konsumentów przygotował Główny Inspektorat Sanitarny.
Drobnoustroje, które rozwijają się na powierzchni jedzenia, mogą spowodować uciążliwe zatrucia pokarmowe. Szczególnie sprzyja im panująca obecnie wysoka temperatura. Sprawdź, jak zrobić zakupy i co zrobić z nimi po dotarciu do domu. Wytyczne opracowane zostały przez ekspertów.
Takiej akcji jeszcze w Biedronce nie było. Kto oszczędny, powinien czym prędzej ruszać na zakupyJak planować zakupy w letnie miesiące? GIS podpowiada
Wysokie temperatury sprzyjają rozwojowi bakterii. W obliczu panujących upałów trzeba mieć się na baczności. W naszym klimacie największe zagrożenie stwarzają m.in salmonella, pałeczka czerwonki, pałeczka okrężnicy i gronkowiec złocisty. Uważać należy także na laseczkę jadu kiełbasianego oraz rotawirusy.
Drobnoustroje, bytujące na jedzeniu są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Mogą prowadzić do poważnych zatruć pokarmowych. Przypadkowe spożycie zepsutej żywności grozi w skrajnych wypadkach nawet wizytą w szpitalu. Aby tego uniknąć, GIS przygotował kilka wskazówek dla konsumentów.
Przygotowania do prawidłowego przechowywania żywności dobrze jest zacząć już na zakupach. Wśród najczęściej popełnianych błędów znajduje się bowiem kupowanie żywności na zapas, oraz takiej, której nie potrzebujemy. Najszybciej psuje się mięso, produkty wędliniarskie oraz nabiał. Za liczne zatrucia odpowiadają także wyroby cukiernicze.
Prawidłowe przechowywanie żywności wedle wskazówek GIS
Dbanie o świeżość naszego pożywienia warto zacząć już podczas zakupów. Nie ma co pakować do koszyka wszystkiego na zapas. Nie bez znaczenia pozostaje także kolejność, wedle której przechadzamy się między alejkami.
Pierwsze do koszyka powinny trafić produkty przechowywane w temperaturze pokojowej, takie jak makarony, kasze. Produkty chłodzone i mrożone powinny być wybierane i wkładane do koszyka jako ostatnie tak, aby czas przebywania produktów w temperaturze otoczenia był jak najkrótszy
-wyjaśnia GIS.
O tym aspekcie wiele osób podczas zakupów zapomina.
Drugą kwestią pozostaje transport żywności do domu. Najlepiej zrobić to niezwłocznie po opuszczeniu sklepu. Jeśli droga do mieszkania zajmie Ci więcej, niż 30 minut, zaopatrz się w specjalną torbę termoizolacyjną. Powinny trafić do niej wszystkie produkty, które muszą być przechowywane w warunkach chłodniczych.
W samej lodówce warto oddzielić żywność surową od ugotowanej. Tę ugotowaną przechowuje się nad surową, aby uniknąć ryzyka przeniesienia ewentualnych zanieczyszczeń i drobnoustrojów pomiędzy produktami. Jedzenie, które chcemy spożyć, poddajemy odpowiedniej obróbce termicznej. Pamiętajmy też, aby na raz przygotowywać taką porcje, którą jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco.
Niska temperatura opóźnia proces psucia się żywności. Nie znaczy to jednak, ze zupełnie go zatrzymuje. Dotyczy to zarówno warunków przechowywania w lodówce, jak i w zamrażarce.
Pamiętaj, że ujemne temperatury skutecznie ograniczają rozwój mikroorganizmów, jednak nie hamują zachodzących zmian chemicznych czy fizycznych. Jeśli mrozisz lub ofiarowujesz żywność, zawsze zaznacz na opakowaniu datę przygotowania i/lub zamrożenia
-przypomina GIS.
Na takie mięso mielone w sklepie lepiej uważać. Technolog żywności powiedziała całą prawdę o myciu surowego mięsa.
Źródło: gov