Smakosze.pl Porady Gołąbki powinno się mrozić surowe czy ugotowane? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości
Wikipedia / Loyna / CC BY-SA 2.5

Gołąbki powinno się mrozić surowe czy ugotowane? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości

4 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Wyborne gołąbki należą do grona smakołyków, które przyprawiają o zawrót głowy. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy z miłą chęcią sięgną po taki specjał. Ich przygotowanie jest dosyć czasochłonne. Możemy zaoszczędzić sobie czasu dzięki mrożeniu.

W jaki sposób najlepiej mrozić gołąbki?

Bez wątpienia gołąbki uchodzą za niebanalną propozycję obiadową, która wiele razy spotykała się z żywnym zainteresowaniem wielbicieli rodzimej kuchni. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis Anny Lewandowskiej . Dziś skupimy się na kwestii zamrażania zawiniątek z kapusty.

Czy gołąbki można mrozić? To pytanie pojawia się w głowach wielu smakoszy. Odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca . Należy jednak zrobić to w odpowiedni sposób. Wszystko zależy od tego, czy nasze gołąbki będą surowe, czy ugotowane.

Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na portalu WP Kuchnia, gołąbki można mrozić na różne sposoby. Najprostszym rozwiązaniem jest poddanie takiemu zabiegowi całości potrawy łącznie z sosem. Jednak może ona wpłynąć na smak naszego dania .

Okazuje się, że niezgorszym rozwiązaniem jest zamrożenie farszu na gołąbki i sosu osobno . Wówczas wystarczy przygotować liście kapusty i wykorzystać przygotowane wcześniej składniki. Oczywiście to nie jedyne z rozwiązań.

Jak jeszcze możemy zamrażać nasze gołąbki?

Jeśli mamy już ugotowane gołąbki, możemy umieścić je w zamrażarce. Pamiętajmy wtedy, że każdy z nich powinien być umieszczony w osobnym woreczku przeznaczonym do mrożenia . Dzięki temu nasze gołąbki się nie posklejają.

Podczas gotowania gołąbków, warto kilka z nich wyjąć w trakcie. Smakołyki lekko poddane obróbce cieplnej zamrażamy i przygotowujemy do końca, kiedy najdzie nas na nie ochota . W takim przypadku zachowamy najwięcej smaku, a kapusta nie będzie rozgotowana.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by zamrozić gołąbki przed ich gotowaniem. W takiej sytuacji wystarczy zawinąć farsz w kapustę i umieścić w woreczkach do mrożenia . Później możemy tylko je ugotować i przyrządzić sos.

Oczywiście w każdym z przypadków musimy poczekać, aż gołąbki się rozmrożą. Możemy umieścić je na noc w lodówce. Warto również zwrócić uwagę na często popełniany błąd, który sprawia, że kapusta jest twarda .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy