Przepis na postne gołąbki według Tomasza Strzelczyka
Gołąbki można bez wątpienia zaliczyć do klasyki polskiej kuchni - każdy z nas wychował się na ich smaku i aromacie. Dzisiaj tęsknimy do starych czasów, gdy życie zdawało się prostsze. Jeśli chcesz cofnąć się w czasie, spróbuj przygotować gołąbki jak babcia Marysia.
Ludzie, którzy przestrzegają zasad poszczenia, nie mogą spożywać potraw mięsnych. Jeśli więc należysz do tego grona, a przy okazji tęsknisz za ukochanym smakiem gołąbków, wykonanie poniższego dania pomoże przetrwać ci ten długi okres ze spokojem.
Gołąbki babci Marysi
W tradycyjnej recepturze zaprezentowanej niżej, zamiennikiem mięsa jest mieszanka kaszy jęczmiennej oraz ziemniaków. Jeśli jednak nie przepadasz za specyficznym smakiem i fakturą kaszy, możesz zamienić ją na inny rodzaj ziarna - my polecamy biała kaszę gryczaną lub najzwyklejszy ryż.
Przygotowanie postnych gołąbków nie różni się zbytnio od mięsnych, więc każdy, kto choć raz w swoim życiu je ugotował, będzie wiedział, co należy robić. Brak doświadczenia również nie stoi na przeszkodzie, wystarczy bowiem kierować się wskazówkami, a wszystko wyjdzie idealnie.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na najbardziej delikatne i aksamitne ciasto do pierogów. W tym tekście z kolei zdradzamy korzyści, które można czerpać z picia jednej szklanki zsiadłego mleka dziennie. Zarówno powyższy kadr jak i poniższy przepis pochodzą z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.
Przepis na gołąbki postne
Składniki:
-
1/2 kg kaszy jęczmiennej
-
1/2 kg surowych ziemniaków
-
2 jajka
-
2 cebule
-
garść suszonych grzybów
-
0,5 l wody z grzybów
-
1 l bulionu warzywnego + woda z parzenia liści
-
masło do smażenia
-
1 kapusta
Zacznij od namoczenia grzybów w gorącej wodzie. Odstaw je na bok, a gdy nasiąkną, odcedź je, lecz nie wylewaj płynu. Z kapusty wytnij głąba i oderwij wierzchnie, brzydkie liście. Włóż całą główkę do wody z solą i gotuj kapustę, aż liście zaczną odchodzić. Odrywaj je po kolei i odkładaj na bok, aby się ostudziły.
Ziemniaki umyj i obierz. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i wyłóż je na sito, aby odciekły z nadmiaru wody. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle na złoty kolor. Starte ziemniaki wrzuć do miski, dodaj do nich cebulę, jajka, pokrojone grzyby oraz ugotowaną na pół-twardo kaszę. Wymieszaj farsz dokładnie.
Nakładaj farsz na liście i zawijaj je korzystając z triku babci Marysi - układaj go łyżką na środku liścia, zaginając go w kopertę, a następnie rolując na desce, lekko dociskając. Na dnie garnka wyłóż wierzchnie liście. Na nich rozkładaj gołąbki. Zalej całość mieszanką bulionu i wody po grzybach oraz kapusty. Duś całość przez około dwie godziny. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kanał Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube