Smakosze.pl Przepisy Gotowany sernik bez pieczenia. Delikatny, puszysty i pyszny
canva/PingPongCat

Gotowany sernik bez pieczenia. Delikatny, puszysty i pyszny

22 stycznia 2022

Sekret udanego sernika pieczone jest wykorzystanie gęstego, niekwaśnego twarogu półtłustego. Dzięki temu wychodzi on niezwykle lekki i smaczny. Ten sam efekt możemy uzyskać, decydując się na wypróbowanie receptury na sernik gotowany. To doskonała opcja dla tych z was, którzy nie mają piekarnika.

Serniki na zimno pysznie smakują latem, a klasyczne pieczone — np. wiedeński — zawsze. Podejmując się przygotowania serowego specjału bez piekarnika, nie jesteśmy skazani na używanie żelatyny czy agaru. Spróbujcie sernika gotowanego, a zrobicie go jeszcze nie raz.

Przepis na doskonały sernik gotowany

Składniki na masę serową:

  • 1 kg półtłustego sera twarogowego

  • 200 g masła

  • pół szklanki cukru pudru

  • 5 średnich jaj

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru po 40 g każde

  • 75 ml mleka

  • 300 g herbatników

Składniki na polewę:

  • 1/3 szklanki śmietanki 30%

  • po 50 g czekolady gorzkiej i białej

Przygotowanie:

Ser dwukrotnie milimy w maszynce. Formę o wymiarach 24 × 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. W garnku umieszczamy masło i cukier puder. Podgrzewamy całość i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną.

Gdy składniki się rozpuszczą, do garnka wkładamy twaróg i wbijamy jaja. Gotujemy składniki na nieco większym ogniu przez około 3 minuty, cały czas mieszając. Masa powinna być gorąca, lecz nie może się zagotować.

Budyń rozpuszczamy w mleku. Gęsty płyn przelewamy do garnka z gorącą masą twarogową i energicznie mieszamy. Masa powinna zgęstnieć. Powoli ją zagotowujemy, a po mniej więcej dwóch minutach wyłączamy ogień.

Część gorącej masy wykładamy na herbatniki. Wyrównujemy powierzchnię i układamy drugą warstwę ciastek. Następnie kładziemy druga część masy serowej i ponownie przykrywamy ją ciasteczkami.

Wierzch sernika pokrywamy polewą czekoladową. Śmietankę delikatnie podgrzewamy. Połamane czekolady umieszczamy w osobnych miseczkach. Następnie do każdej z nich wlewamy połowę ciepłej śmietanki i dokładnie rozpuszczamy kostki wyrobu.

Łyżką wylewamy trochę ciemnego kremu na zmianę z jasnym. Na koniec możemy je fantazyjnie rozmieszać przy pomocy wykałaczki. Gotowy sernik studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin. Podajemy do kawy.

Polewa czekoladowa
Do polania ciasta możemy też użyć wyłącznie gorzkiej czekolady

Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniagotuje Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy