Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernik na zimno - pyszny deser bez pieczenia
Marianna Umerle
Marianna Umerle 25.03.2022 22:51

Sernik na zimno - pyszny deser bez pieczenia

Sernik na zimno
canva/ vivoo

Deser na lato bez pieczenia, czyli sernik na zimno z mascarpone

Lody, zimne napoje, owocowe smoothie… Bez nich ciężko wyobrazić sobie upalne dni. Nie samymi lodami jednak żyje człowiek w lato. Orzeźwiającym deserom mówimy zdecydowane: tak! Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych do przygotowania deserów – nie tylko latem – jest oczywiście sernik na zimno; bez konieczności pieczenia go w piekarniku. Bazą takiego sernika są ciasteczka: herbatniki, ciastka kakaowe lub biszkopty. Możesz rozkruszyć je z masłem, dodać do nich kakao lub zalać ulubionym likierem, np. amaretto. Niewątpliwie najważniejszą warstwą jest jednak masa serowa. Do jej przygotowania możesz z powodzeniem wykorzystać twaróg sernikowy, serek waniliowy homogenizowany lub… serek mascarpone. Ten ostatni to podstawowy składnik włoskiego tiramisu, a to, co go wyróżnia to fakt, że wyrabia się go głównie ze śmietanki, a nie mleka. Ma charakterystyczny słodki i delikatny smak, który doskonale sprawdzi się również w przepisie na sernik na zimno.

Dlaczego warto jeść maliny? Dodaj je do sernika na zimno!

Czym byłby jednak sernik na zimno bez dodatku owoców, tym bardziej sezonowych? Możesz dodać do niego swoje ulubione truskawki, jagody, borówki, porzeczki, brzoskwinie albo maliny. My w szczególności polecamy te ostatnie. Dlaczego? Maliny to jedne z najzdrowszych owoców, które polecają zarówno dietetycy, jak i zielarze. Malina to owoc bogaty w kwasy organiczne, takie jak kwas salicylowy czy cytrynowy. Zawierają mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, A, K, E oraz minerałów: potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Co ważne, mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je jeść również osoby chorujące na cukrzycę. Oprócz tego obniżają ciśnienie, chronią przed nowotworami i miażdżycą oraz opóźniają procesy starzenia się organizmu. A przy tym fenomenalnie smakują i komponują się z różnego rodzaju deserami: ciastami lub lodami. Sezon na maliny trwa od maja do września, ale do przygotowania sernika na zimno z powodzeniem możesz użyć również malin mrożonych.

Przepis na sernik na zimno z mascarpone i malinami

Sernik na zimno to deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut, nie licząc czasu, kiedy ciasto powinno stężeć w lodówce. Do jego przygotowania użyliśmy klasycznych herbatników i malin, ale śmiało możesz modyfikować nasz przepis wedle swoich upodobań.

Składniki

Spód:

  • 1 opakowanie herbatników (ok. 200 g)

  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 500 g serka mascarpone

  • 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 4 łyżki żelatyny

Owocowa góra:

  • 500 g malin

  • 2 galaretki malinowe

Przygotowanie:

Rozpuść 2 galaretki malinowe w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw je do wystudzenia.Zalej żelatynę kilkoma łyżkami zimnej wody.Dokładnie rozdrobnij herbatniki; możesz to zrobić za pomocą blendera lub malaksera, albo włożyć je do foliówki i mocno tłuc wałkiem.Rozdrobnione herbatniki wymieszaj z roztopionym masłem. Jeśli chcesz, możesz dodać 1 łyżkę kakao lub użyć herbatników kakaowych.Przygotuj tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia lub przezroczystą folią. Wyłóż spód z ciastek, mocno go ugnieć i wyrównaj. Włóż go do lodówki.W międzyczasie przygotuj masę serową. W tym celu do zalanej zimną wodą żelatyny dolej 3/4 szklanki gorącej wody. Mieszaj tak długo, aż się rozpuści.Ubij śmietankę kremówkę na sztywną masę za pomocą miksera. Dodaj do niej 4 łyżki cukru pudru i stopniowo dodawaj serek mascarpone. Ubijaj tak długo, aż składniki się połączą. Przełącz urządzenie na niskie obroty i powoli dolej żelatynę.Wyjmij tortownicę z lodówki. Wyłóż spód przygotowaną masą serową i ułóż na niej maliny. Całość polej tężejącą galaretką.Tak przygotowany sernik zostaw do stężenia w lodówce na całą noc.

Tagi: Ser