Gulasz z indyka
Canva / autor: Jyliana

Gulasz z indyka - błyskawiczny obiad dla dbających o linię

Polacy uwielbiają gulasze. To idealny dodatek do kasz, ryżu, makaronów i ziemniaków. Często nawet podaje się u nas gulasz tylko w towarzystwie chleba. Rozgrzewające, sycące i pożywne – to właśnie te cechy cenimy sobie w gulaszach najbardziej. Kolejnym plusem jest fakt, że co masz w lodówce, a postanowisz wrzucić do gulaszu, będzie smakowało wybornie. Wystarczy trochę mięsa i warzyw, nawet z wczorajszego obiadu, a gulasz już jest praktycznie gotowy. Nie możemy pominąć jeszcze jednej pozytywnej cechy tej potrawy, mianowicie jeden duży garnek gulaszu, z powodzeniem wystarczy na obiad dla całej rodziny nawet przez dwa lub trzy dni.

Zazwyczaj gulasze kojarzymy z mięsem wołowym lub wieprzowym, jednak dietetycy zauważają, że jeśli lubimy często umieszczać mięso w swojej diecie, to jednak powinniśmy pomyśleć o mięsie białym, gdyż jest chudsze od mięsa czerwonego. Dlatego dzisiaj chcielibyśmy zaprezentować Wam przepis na gulasz z indyka z dodatkiem warzyw. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu lub ryżu.

Dlaczego indyk?

Badacze zgodnie twierdzą, że mięso z indyka jest znacznie zdrowsze od mięsa z kurczaka. Dzieje się tak, ponieważ kurczaki często faszerowane są antybiotykami chemią, które przyśpieszają proces przybierania ptaka na wadze. Dlatego coraz więcej konsumentów decyduje się na wybór indyka lub kurczaka hodowanego na wolnym wybiegu, czyli wolnego od przemysłowych praktyk zwiększania zysków.

Mięso indycze ma w sobie dużo białka, dlatego jest zalecane osobą ćwiczącym, którym zależy na zbudowaniu imponującej masy mięśniowej. Dodatkowo pomaga dłużej cieszyć się zdrowymi kośćmi. Ponad to, indyk ma w sobie spore ilości potasu, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Należy też wspomnieć, że jeśli ktoś ma problemy z ciśnieniem krwi, to lekarze często podają indycze mięso jako składnik diety, która pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia ze względu na niską zawartość sodu. Indyk, to również prawdziwy skarbiec w którym znajdziemy pokłady wielu witamin, między innymi witaminy D, która bierze udział w procesie podziału komórek oraz witamin B6 i B12, które działają zbawiennie na naszą koncentrację oraz na nasz układ odpornościowy.

Dzięki swojej uniwersalności indyk zjednał sobie sympatię wielu szefów kuchni i amatorów. Można go piec, smażyć, mielić i gotować. Jego neutralny smak sprawdza się w praktycznie każdej potrawie, zarówno jako dodatek jak i główny składnik. Najlepiej poddawać go krótkiej obróbce termicznej, wtedy mięso nie stanie się suche i zachowa wszystkie wartości odżywcze.

Przepis na gulasz z indyka

Oto produkty, które będą Ci potrzebne do przygotowania tej potrawy:

- 400g fileta z indyka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 200g pieczarek
- 2 papryki
- 1 duży koncentrat pomidorowy
- 200g pomidorów z puszki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- wędzona papryka
- granulowany czosnek
- tymianek
-sól, pieprz

Przygotowanie gulaszu zacznij od pokrojenia mięsa w drobną kostkę oraz natarcia go odrobiną papryki wędzonej i granulowanym czosnkiem. Tak uszykowanego indyka wrzuć na rozgrzana patelnię i zacznij podsmażać na złocisto. W międzyczasie pokrój drobno cebulę oraz zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchewkę. Paprykę również przemień w kostkę. Pieczarki natomiast pokrój w grube plastry. Wszystkie składniki dorzuć do smażącego się indyka. Dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Gdy warzywa staną się miękkie i lekko zarumienione, to najwyższa pora, aby dodać pomidory z puszki wraz z koncentratem. Gdyby sos okazał się zbyt gęsty możesz go rozrzedzić odrobiną wody. Wszystko gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez około 10-15 minut. Gdy masz pewność, że mięso nie jest już surowe, to znak, że czas ściągnąć potrawę z pieca.

Podawaj gulasz zaraz po przygotowaniu w głębokich miskach. Do tego dania, jako dodatek sprawi się ryż lub kasza. Z pewnością też zasmakuje Ci wersja z makaronem. Jeśli lubisz gulasze podawane z ziemniakami, to możesz pokroić je wcześniej w dużą kostkę i dodać do gulaszu w początkowym etapie jego przygotowywania. Dzięki temu przejdą one smakiem całej potrawy, a Ty zyskasz pyszne danie jednogarnkowe.

Następny artykuł