Henia zdradziła przepis na jabłecznik na cieście francuskim. Tak prostego i pysznego ciasta dawno nie jadłem
Znana youtuberka i autorka przepisów kulinarnych zdradziła swój sposób na jabłecznik. Jest zupełnie inny niż jego tradycyjny odpowiednik, a w dodatku przygotowuję się go na cieście francuskim. Dzięki temu składnikowi ciasto będzie smakowało jeszcze lepiej, a ty przygotujesz je znacznie szybciej. Sposób jest banalnie prosty i poradzi z nim sobie każdy smakosz domowych wypieków.
Jabłecznik inny niż zazwyczaj
Niedawno Henia Foks - autorka smacznych przepisów , którymi dzieli się na swoim kanale w serwisie YouTube, zdradziła swój sposób na jabłecznik. Wypróbowałem go i powiem ci, że jest naprawdę doskonały. Kiedy podałem go swoim domownikom, od razu zachwycili się jego wyglądem oraz smakiem.
Ciasto z przepisu jest zupełnie inne niż to, które robisz zazwyczaj. Choćby dlatego, że zamiast tradycyjnego kruchego ciasta będziesz potrzebować ciasto francuskie. Z nim ciasto przygotujesz szybko, a w dodatku łatwo. Trzymaj się dokładnie przepisu, a jabłecznik wyjdzie za każdym razem.
Ciasto francuskie to podstawa
Jak wspomniałem przed chwilą, spód ciasta zrobisz z ciasta francuskiego, więc nie będziesz potrzebować składników na kruche ciasto. Mimo wszystko niektóre produkty na jabłecznik są niezbędne. Między innymi jabłka. Dlatego spójrz na listę umieszczoną poniżej i sprawdź, jakich produktów potrzebujesz. Wszystkie są tanie, a być może masz je nawet w kuchni.
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1,2 kg jabłek
- 150 g cukru
- 2 łyżki masła
- 125 ml wody
- 200 ml śmietany 30%
- 3 opakowania galaretek
- 1 opakowanie budyniu
- czekolada
Przepis na jabłecznik
Rolkę ciasta francuskiego rozwiń. Do małej miski wbij jajko i roztrzep je, a następnie posmaruj nim ciasto. Placek ciasta złóż na pół i przełóż do prostokątnej formy. Wierzch ponownie posmaruj jajkiem. Piecz je przez 25 minut w rozgrzanym do 90 stopni piekarniku.
Jabłka obierz, a następnie pokrój w małą kostkę . Możesz wykorzystać do tego specjalną krajalnicę. W garnku lub w głębokiej patelni rozpuść masło z cukrem i dodaj przygotowane jabłka.
W wodzie rozpuść budyń. Kiedy jabłka będą zeszklone, dodaj rozpuszczony w wodzie budyń. Wymieszaj składniki. Następnie wsyp zawartość jednego opakowania galaretki i ponownie wymieszaj. Miękkie jabłka odstaw do wystygnięcia.
Nadzienie z jabłek wyłóż na upieczone ciasto francuskie i rozłóż je równomiernie. Z dwóch opakowań przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Śmietanę przełóż do miski i wsyp cukier. Ubij ją na sztywno za pomocą miksera. Kiedy będzie gotowa, dodaj galaretkę i wymieszaj składniki. Gęstą masę wyłóż na jabłka i rozprowadź po całej powierzchni. Wierzch ciasta posyp startą czekoladą i gotowe. Krój na kawałki i częstuj gości. Sprawdź przepis na doskonałe racuchy oraz dowiedz się, czym Wachowicz nadziewa rogaliki .