Wachowicz wypełnia rogaliki budyniem i pyszną niespodzianką. Idealnie pasują do kawy
Nadziewane rogaliki, które zaprezentowała Ewa Wachowicz, świetnie nadają się na wiosenno-letni deser. Do ich przygotowania można użyć – oprócz budyniowego nadzienia – także dowolnych sezonowych owoców. Z jednym będą jednak naprawdę niezwykłe.
Sezon na truskawki
Sezon na polskie truskawki przypadnie zapewne na przełomie czerwca i lipca, ale już na początku maja widać wyraźny spadek cen krajowych owoców. Być może już w drugiej połowie miesiąca będzie można kupić polskie truskawki w okolicach kilkunastu złotych za kilogram, a uliczne stragany zaczną nas kusić soczystymi, pełnymi w smaku owocami zamiast ich lekko drewnianych, importowanych odpowiedników.
Wtedy nastąpi truskawkowa bonanza, a te jedne z najpyszniejszych i najbardziej lubianych owoców wykorzystywać będziemy mogli do wszystkiego – od koktajli i ciast po zupy i sałatki. Warto wtedy sięgnąć po ten przepis Ewy Wachowicz. Jej rogaliki łączą budyniowe nadzienie właśnie z truskawkami.
Ceny truskawek poszły w dół. Ciężko uwierzyć, ile już kosztuje koszykRogaliki z truskawkami
Oczywiście, rogaliki takie przyrządzać można przez cały rok, w miarę potrzeby posiłkując się dżemami jako nadzieniem. Jednak różnica między nawet najlepszym dżemem a wkładką ze świeżych owoców sprawia, że dwa warianty tego samego przepisu różnią się między sobą diametralnie.
Składniki
- 300 g truskawek
- 4 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 kostka masła
- 30 g drożdży
- 200 ml śmietany
- 2 łyżki cukru pudru + do posypania gotowych rogalików
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki słodzika – ksylitolu
- 50 g gorzkiej czekolady
Rogaliki z owocami
W garnku zagotowujemy szklankę mleka. W pozostałej połowie szklanki mieszamy budyń, by nie było w nim grudek. Dodajemy słodzik i wlewamy do garnka. Po zagotowaniu i zagęszczeniu płynu dodajemy połamaną w kostki gorzką czekoladę, mieszamy na gładką masę i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę łączymy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz z pokruszonymi drożdżami. Na stolnicę przesiewamy mąkę i mieszamy ją z masłem, a następnie dodajemy przygotowaną śmietanę i mieszamy, wyrabiając ciasto.
Ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na placek, a następnie dzielimy na osiem tak jak dzieli się pizzę. Na każdy kawałek nakładamy porcję budyniu i niewielką truskawkę (lub połowę dużej). Zawijamy rożki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wypieki przygotowujemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut, a po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.
Dowiedz się więcej o prognozach cen truskawek i wypróbuj przepis na niezwykłe puszyste naleśniki.