Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz wypełnia rogaliki budyniem i pyszną niespodzianką. Idealnie pasują do kawy
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.05.2024 15:11

Wachowicz wypełnia rogaliki budyniem i pyszną niespodzianką. Idealnie pasują do kawy

Rogaliki i Ewa Wachowicz
fot. facebook.com/ewawachowicz.official; Canva

Nadziewane rogaliki, które zaprezentowała Ewa Wachowicz, świetnie nadają się na wiosenno-letni deser. Do ich przygotowania można użyć – oprócz budyniowego nadzienia – także dowolnych sezonowych owoców. Z jednym będą jednak naprawdę niezwykłe.

Sezon na truskawki

Sezon na polskie truskawki przypadnie zapewne na przełomie czerwca i lipca, ale już na początku maja widać wyraźny spadek cen krajowych owoców. Być może już w drugiej połowie miesiąca będzie można kupić polskie truskawki w okolicach kilkunastu złotych za kilogram, a uliczne stragany zaczną nas kusić soczystymi, pełnymi w smaku owocami zamiast ich lekko drewnianych, importowanych odpowiedników.

Wtedy nastąpi truskawkowa bonanza, a te jedne z najpyszniejszych i najbardziej lubianych owoców wykorzystywać będziemy mogli do wszystkiego – od koktajli i ciast po zupy i sałatki. Warto wtedy sięgnąć po ten przepis Ewy Wachowicz. Jej rogaliki łączą budyniowe nadzienie właśnie z truskawkami.

surowe rogaliki
fot. Canva
Ceny truskawek poszły w dół. Ciężko uwierzyć, ile już kosztuje koszyk

Rogaliki z truskawkami

Oczywiście, rogaliki takie przyrządzać można przez cały rok, w miarę potrzeby posiłkując się dżemami jako nadzieniem. Jednak różnica między nawet najlepszym dżemem a wkładką ze świeżych owoców sprawia, że dwa warianty tego samego przepisu różnią się między sobą diametralnie.

Składniki

  • 300 g truskawek
  • 4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 kostka masła
  • 30 g drożdży
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru + do posypania gotowych rogalików
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki słodzika – ksylitolu
  • 50 g gorzkiej czekolady

Rogaliki z owocami

W garnku zagotowujemy szklankę mleka. W pozostałej połowie szklanki mieszamy budyń, by nie było w nim grudek. Dodajemy słodzik i wlewamy do garnka. Po zagotowaniu i zagęszczeniu płynu dodajemy połamaną w kostki gorzką czekoladę, mieszamy na gładką masę i odstawiamy do wystudzenia.

Śmietanę łączymy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz z pokruszonymi drożdżami. Na stolnicę przesiewamy mąkę i mieszamy ją z masłem, a następnie dodajemy przygotowaną śmietanę i mieszamy, wyrabiając ciasto.

Ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na placek, a następnie dzielimy na osiem tak jak dzieli się pizzę. Na każdy kawałek nakładamy porcję budyniu i niewielką truskawkę (lub połowę dużej). Zawijamy rożki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wypieki przygotowujemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut, a po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

Dowiedz się więcej o prognozach cen truskawek i wypróbuj przepis na niezwykłe puszyste naleśniki.

rogaliki z cukrem pudrem
fot. Canva