Osad na herbacie
YouTube / kanał: okiem chemika / kadr z materiału - zdjęcie poglądowe

Widzisz dziwny osad na wierzchu herbaty? Prawie nikt nie wie, co naprawdę oznacza

Herbata wygląda jakoś inaczej? Wiele osób odrzuca dziwny osad, który pojawia się na jej powierzchni. Powiedzmy sobie szczerze - nie wygląda on zbyt apetycznie. Niektórzy myślą, że winna jego powstawania jest brudna woda. Czy mają rację?

Herbata towarzyszy nam niemal każdego dnia. Bez względu na to, czy jesteś smakoszem tylko najlepiej wyselekcjonowanych listów, czy wystarczy ci herbata w torebkach - w okresie zimowym jest to obowiązkowa pozycja.

Niekiedy na powierzchni herbaty możemy zaobserwować niepokojący osad, który kojarzy się od razu z brudem i odstrasza od wypicia napoju. Wiele osób jest przekonanych, że jest on wynikiem zanieczyszczonej wody i stanowi pewnego rodzaju ostrzeżenie. Prawda jest niemal nieco inna.

Herbata z osadem na powierzchni - pić czy nie?

Ależ jak najbardziej. Osad na powierzchni herbaty powstaje w wyniku reakcji chemicznej zachodzącej pomiędzy herbatą a wodą. W herbacie znajdziemy tak zwane szczawiany, które łączą się w wapniem i tworzą znany nam doskonale osad.

Co ciekawe, większe prawdopodobieństwo powstawania nalotu pojawia się, jeśli mamy twardą wodę w kranie. W takim wypadku posiada ona więcej wapnia, a przez to reakcja chemiczna pomiędzy nim a szczawianami jest silniejsza.

Kazał głodnej córce zjeść fasolkę z puszki. Nie przewidział konsekwencjiKazał głodnej córce zjeść fasolkę z puszki. Nie przewidział konsekwencjiCzytaj dalej

Wiele osób myśli, że na podstawie osadu można rozsądzić czy herbata jest dobrej jakości, a listki z najwyższej półki nie powinni reagować z wodą w tak nieestetyczny sposób. Jednak te przypuszczenia możemy śmiało włożyć między bajki. Jedynym czynnikiem, który za niego odpowiada, jest twarda woda, o której wspomnieliśmy wyżej.

Czy można uniknąć nieestetycznego osadu na herbacie?

Osadu unikniemy w najbardziej banalny sposób. Jedyne czego potrzebujemy to dzbanek z filtrem. Powstrzyma on przenikanie do wody cząsteczek wapnia, a tym samym już więcej nie zobaczymy nieestetycznego osadu na powierzchni swojego ulubionego napoju.

Warto dodać, że zbyt twarda woda może sprawiać, że herbata gorzej się zaparza, a także niwelować jej walory smakowe. Filtrowanie wody więc przysłuży nam nie tylko w kwestiach estetycznych, ale i pozwoli cieszyć się pełnią smaku uwielbianego napoju.

Jeśli poszukujesz inspiracji na pyszną herbatę, a artykuł wzmógł twoje pragnienie - tutajznajdziesz rewelacyjny przepis na zimową herbatkę. Pamiętajmy, że racząc się bursztynowym napojem, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, o których więcej przeczytasz tutaj.

Zdjęcie obrazujące osad na herbacie pochodzi z kanału Okiem Chemika, który znajdziecie na platformie YouTube. Z tego materiału możecie dowiedzieć się od a do z, jak powstaje osad i czy można go uniknąć.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: adamczewski.blog.polityka / pomysłodawcy

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł