Smakosze.pl
Osad na herbacie

YouTube / kanał: okiem chemika / kadr z materiału - zdjęcie poglądowe

Widzisz dziwny osad na wierzchu herbaty? Prawie nikt nie wie, co naprawdę oznacza

7 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Herbata wygląda jakoś inaczej? Wiele osób odrzuca dziwny osad, który pojawia się na jej powierzchni. Powiedzmy sobie szczerze - nie wygląda on zbyt apetycznie. Niektórzy myślą, że winna jego powstawania jest brudna woda. Czy mają racj

Herbata towarzyszy nam niemal każdego dnia. Bez względu na to, czy jesteś smakoszem tylko najlepiej wyselekcjonowanych listów, czy wystarczy ci herbata w torebkach - w okresie zimowym jest to obowiązkowa pozycja. 

Niekiedy na powierzchni herbaty możemy zaobserwować niepokojący osad, który kojarzy się od razu z brudem i odstrasza od wypicia napoju. Wiele osób jest przekonanych, że jest on wynikiem zanieczyszczonej wody i stanowi pewnego rodzaju ostrzeżenie. Prawda jest niemal nieco inna. 

Herbata z osadem na powierzchni - pić czy nie?

Ależ jak najbardziej. Osad na powierzchni herbaty powstaje w wyniku reakcji chemicznej zachodzącej pomiędzy herbatą a wodą. W herbacie znajdziemy tak zwane szczawiany, które łączą się w wapniem i tworzą znany nam doskonale osad. 

Co ciekawe, większe prawdopodobieństwo powstawania nalotu pojawia się, jeśli mamy twardą wodę w kranie. W takim wypadku posiada ona więcej wapnia, a przez to reakcja chemiczna pomiędzy nim a szczawianami jest silniejsza. 

Wiele osób myśli, że na podstawie osadu można rozsądzić czy herbata jest dobrej jakości, a listki z najwyższej półki nie powinni reagować z wodą w tak nieestetyczny sposób. Jednak te przypuszczenia możemy śmiało włożyć między bajki. Jedynym czynnikiem, który za niego odpowiada, jest twarda woda, o której wspomnieliśmy wyżej. 

Czy można uniknąć nieestetycznego osadu na herbacie? 

Osadu unikniemy w najbardziej banalny sposób. Jedyne czego potrzebujemy to dzbanek z filtrem. Powstrzyma on przenikanie do wody cząsteczek wapnia, a tym samym już więcej nie zobaczymy nieestetycznego osadu na powierzchni swojego ulubionego napoju. 

Warto dodać, że zbyt twarda woda może sprawiać, że herbata gorzej się zaparza, a także niwelować jej walory smakowe. Filtrowanie wody więc przysłuży nam nie tylko w kwestiach estetycznych, ale i pozwoli cieszyć się pełnią smaku uwielbianego napoju.

Jeśli poszukujesz inspiracji na pyszną herbatę, a artykuł wzmógł twoje pragnienie - tutaj znajdziesz rewelacyjny przepis na zimową herbatkę. Pamiętajmy, że racząc się bursztynowym napojem, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, o których więcej przeczytasz tutaj

Zdjęcie obrazujące osad na herbacie pochodzi z kanału Okiem Chemika, który znajdziecie na platformie YouTube. Z tego materiału możecie dowiedzieć się od a do z, jak powstaje osad i czy można go uniknąć. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: adamczewski.blog.polityka / pomysłodawcy

Zapraszamy na nasz Instagram

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Pilne doniesienia GIS-u

Produkty

Sanepid wycofuje ze sklepów zanieczyszczoną partię czekolady

Czytaj więcej >

Produkty

Kultowa kuchenka Ewa - niezapomniany sprzęt rodem z PRL-u

Czytaj więcej >
Figi na blacie kuchennym

Produkty

Jak wykorzystać w kuchni figi?

Czytaj więcej >
Marnowanie jedzenia

Produkty

Ratuję Jedzenie - nowa aplikacja pomoże walczyć z marnowaniem żywności

Czytaj więcej >
Gruszki

Produkty

Jak przedłużyć świeżość gruszek?

Czytaj więcej >
Figi na straganie

Produkty

Na co należy zwrócić uwagę kupując figi?

Czytaj więcej >