Smakosze.pl Przepisy Idealne na początek dnia - racuchy z jabłkami według Ani Starmach
canva.com/Qwart, Getty Images

Idealne na początek dnia - racuchy z jabłkami według Ani Starmach

19 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Racuchy są wyjątkowo uniwersalnym daniem, w końcu można jeść je praktycznie o każdej porze. Ania Starmach zaprezentowała swoją wersję, która idealnie sprawdza się na śniadanie.

Racuchy są klasyką, którą zna praktycznie każdy - nasze babcie i mamy uwielbiały podawać je po sutym obiedzie. Poniższa receptura pozwoli cofnąć ci się do tamtych beztroskich lat z ogromną łatwością.

Ania Starmach zdaje sobie sprawę, że takie nostalgiczne potrawy są bardzo popularne na stołach Polaków. Warto wykorzystać do tych racuchów kwaśne jabłka, dzięki którym znacznie łatwiej kontrolować słodkość placków.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na racuchy Ani Starmach

Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.

Składniki:

  • 180 g mąki

  • 2 jajka

  • 160 ml mleka

  • 4 kwaśne jabłka

  • 3 łyżki cukru pudru

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżka esencji waniliowej

  • olej

  • szczypta soli

  • cynamon

  • sok z cytryny

Zacznij od umycia i obrania jabłek. Wytnij z nich gniazda nasienne. Następnie owoce pokrój w drobną kostkę. Skrop je sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Mąkę połącz z proszkiem od pieczenia.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do mąki wlej jajka, mleko, łyżkę oleju, wsyp cynamon oraz cukier. Wymieszaj masę.

Do ciasta dodaj pianę i połącz ją delikatnie. Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj na niego łyżką porcje ciasta. Smaż z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posyp placki odrobiną cukru pudru. Smacznego.

Racuchy z jabłkiem
undefined

Źródło: canva.com/Electrography, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy