Smakosze.pl Przepisy Idealna na śniadanie i kolację, pasta z twarogiem i kiszonymi ogórkami
canva/papkin, Getty Images

Idealna na śniadanie i kolację, pasta z twarogiem i kiszonymi ogórkami

21 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pasta kanapkowa z twarogu i kiszonego ogórka jest wyjątkowo pyszna i, przede wszystkim, bardzo zdrowa. Jeśli lubisz smak twarogu, z pewnością pokochasz jego połączenie z kiszonym ogórkiem. Dzięki temu przepisowi można w kilka minut cieszyć się pysznym śniadaniem.

Pasta kanapkowa doskonale sprawdza się jako szybkie smarowidło do pieczywa - jeśli więc bardzo ci się spieszy z rana, ten przepis zaoszczędzi ci mnóstwo czasu. Klasycznie składa się jedynie z twarogu i jogurtu czy śmietany. Tym razem wprowadzamy delikatną modyfikację.

Połączenie kwaśnego kiszonego ogórka i delikatnego twarogu współgra ze sobą. Kremowy twaróg łagodzi kwaśność ogórków, a ich silna słoność podkreśla smak twarogu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pastę kanapkową z kiszonym ogórkiem

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy kilka pomysłów na najlepsze śniadania z jajek. Ten tekst wyjaśnia metodę usmażenia najbardziej puszystego omletu.

Składniki:

  • 250 g twarogu

  • 3 ogórki kiszone

  • 1 łyżka jogurtu

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wyjęcia sera twarogowego z opakowania i przełożenia go do miski. Widelcem rozdrobnij go w taki sposób, aby był rozdzielony na jak najmniejsze grudki.

Ogórki kiszone wyciągnij z zalewy, osusz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Jeśli chcesz, możesz obrać je ze skórki, jednak pod nią znajduje się najwięcej witamin i minerałów. Wrzuć je do sera.

Zalej całość 1 łyżką jogurtu naturalnego, dopraw pieprzem i jeśli pasta nie jest wystarczająco słona, solą. Zamieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki dobrze się przegryzły. Smacznego.

Pasta kanapkowa na bagietce

Źródło: canva/angorius, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mniammniam

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy