Smakosze.pl Przepisy Idealne na obiad - tłuczone ziemniaki z podsmażonym boczkiem
canva/travellinglight, Getty Images

Idealne na obiad - tłuczone ziemniaki z podsmażonym boczkiem

28 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Do obiadu nie ma lepszego dodatku niż kartofle - w końcu można podać je na wiele różnych sposobów. Najczęstszym z nich są zdecydowanie tłuczone ziemniaki. Delikatna konsystencja i kawałki boczku nadają całości niesamowitej jakości.

Tłuczone kartofle mogą przybierać wiele ciekawych form, które uzyskuje się poprzez inne sposoby rozdrobnienia ziemniaków, a także dodatki, jak masło, śmietana, ser czy musztarda. Tym razem prezentujemy ziemniaki z boczkiem i śmietaną.

Takie połączenie gwarantuje bardzo dużą ilość smaku oraz gładkiej, wręcz maślanej konsystencji. Warto mieć jednak na uwadze, że taki dodatek obiadowy jest bardzo kaloryczny i nie należy jeść go zbyt często.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na tłuczone ziemniaki

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy zrobić kotlety schabowe bez jajka w panierce. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 500 g kartofli

  • 110 g boczku

  • szklanka śmietany

  • sól

  • pieprz

  • szczypiorek

Zacznij od obrania i umycia ziemniaków pod bieżącą wodą. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki, które szybciej się zagotują. Wlej wodę do garnka, dopraw solą i zagotuj. Do wrzątku wrzuć ziemniaki i ugotuj je do miękkości.

Pokrój boczek w drobną kostkę. Wrzuć go na patelnie i smaż, aż utworzą się chrupiące skwarki. Zlej połowę tłuszczu, a resztę dodaj do śmietany i dokładnie wymieszaj.

Przepuść ciepłe ziemniaki przez praskę. Dodaj do nich śmietanę ze skwarkami, sól, pieprz oraz świeżo siekany szczypiorek. Zamieszaj i podawaj do swojego ulubionego mięsa . Smacznego.

Puree

Źródło: canva/IngaNielsen, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: picantecooking.com

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy