Idealne na upały, orzeźwiające ciasto z arbuzem. Daj się mu oczarować i ochłodzić
Ciasto z arbuzem nie wymaga pieczenia, a doskonale orzeźwia i zachwyca wyglądem. Potrzebujecie zaledwie kilku składników i trochę cierpliwości, by wyczarować smaczny deser, który spodoba się całej rodzinie. Zniknie w mgnieniu oka. Spróbujecie?
Ciasto z arbuzem jest jednym z tych smakołyków, których zrobienie jest dziecinnie proste. Masę śmietanową połączymy z pysznym owocem i orzeźwiającą galaretką. Chrupiący spód z ciasteczek dopełni całości. Skusicie się?
Przepis na orzeźwiające ciasto z arbuzem
Do przygotowania deseru potrzebna będzie forma o wymiarach 24 cm x 24 cm.
Składniki:
-
kruche ciastka lub herbatniki do wyłożenia spodu formy
-
pół małego arbuza
-
pół litra dobrze schłodzonej śmietany kremówki
-
250 g sera mascarpone
-
3 łyżki cukru pudru
-
2 opakowania galaretki arbuzowej
-
3 łyżeczki żelatyny
-
1/4 szklanki gorącej wody
Przygotowanie ciasta arbuzowego bez pieczenia:
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w niej spód z ciastek. Z miąższu arbuza usuwamy pestki, po czym kroimy go w kostkę. Śmietanę wlewamy do misy miksera i ubijamy ją przy pomocy miksera wraz z cukrem pudrem. W czasie ubijania porcjami dodajemy również ser mascarpone.
Żelatynę wsypujemy do kubka, zalewamy ja gorącą wodą i dokładnie rozpuszczamy. Studzimy ja, a nim zacznie się ścinać, dodajemy 2-3 łyżki ubitej masy śmietanowej i sprawnie mieszamy. Następnie przenosimy zawartość kubka do miski z masą i starannie łączymy składniki.
Powstały krem wykładamy na ciastka i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki, by całość się zestaliła. Na schłodzonej masie układamy plastry arbuza. Galaretki arbuzowe przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, rozprowadzając proszek w 3 szklankach wody.
Tężejący wyrób wylewamy na ciasto, po czym ponownie przenosimy je do lodówki. Po kilku godzinach — gdy całość stężeje — deser będzie gotowy do podania. Smacznego.
Po inne przepisy na znakomite ciasta bez pieczenia zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. rewelacyjną recepturę na desery inspirowane ulubionymi batonikami i pralinami m.in. smakowity Twix oraz Raffaello .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad
-
Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach
-
Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem
Źródło: beszamel.se