Smakosze.pl Przepisy Idealne naleśniki bez mleka i jajek
canva/vm2002

Idealne naleśniki bez mleka i jajek

3 stycznia 2022

Naleśniki bez glutenu i nabiału? To możliwe. Wykorzystajcie zwykły biały ryż, a efekt was zachwyci. Kluczowe będzie poprawne przygotowanie masy i odpowiednie smażenie ciasta. Spróbujecie?

Zdradzaliśmy wam już jak przygotować ciasto na naleśniki bez nabiału . Podpowiadaliśmy także jak zrobić je bez mąki . Tym razem wracamy z roślinną recepturą na naleśniki, która będzie odpowiednia nawet dla osób z nietolerancją glutenu. Wykorzystamy ryż, wodę i mąkę, czyli produkty, które każdy ma w kuchni.

Przepis na naleśniki bezglutenowe bez mleka i jajek

Składniki:

  • 1 szklanka surowego ryżu

  • 1 szklanka wody

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub ryżowej

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ryż zalewamy sporą ilością zimnej wody i zostawiam na noc. Następnego dnia odcedzamy go, a następnie dodajemy wodę oraz sól.

Przy pomocy ręcznego blendera dokładnie rozdrabniamy ziarna. Chcemy uzyskać rzadki, biały płyn. Wsypujemy łyżkę mąki i starannie mieszamy masę. Na płytkiej patelni rozgrzewamy olej.

Ciasto smażymy porcjami, każdą z nich dokładnie rozprowadzając. Wystarczą około 2 minuty na stronę. Gotowe naleśniki możemy podawać na słodko lub na słono, zależnie od preferencji.

Wskazówki:

  • Świeżo usmażone naleśniki będą lekko chrupiące, lecz po czasie staną się elastyczne. Sprawdzą się więc jako baza do krokietów.

  • W tym przepisie możecie też wykorzystać ryż brązowy. Konieczne będzie jednak dłuższe blendowanie ziaren. Choć wyjdą smaczne, będą mniej elastyczne.

Ryż w słoiku
Ryż jest idealny do przygotowywania dań bezglutenowych

Źródło zdjęcia: canva/furo_felix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: jadlonomia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy