Idealnie elastyczne ciasto na pierogi bez dodatku jajka
Sekret idealnego ciasta na pierogi tkwi w starannie dobranych składnikach. Ilu miłośników gotowania, tyle sposobów na jego przygotowania. Dzisiaj chcemy pokazać Wam jeden z najprostszych sposobów na przyrządzenie tego smakołyku - wystarczą tylko cztery składniki, które zazwyczaj znajdują się w naszych kuchennych szafkach.
Ciasto na pierogi bez dodatku jajka? Wiele miłośników może kręcić głową jednak naprawdę warto wypróbować ten sposób! Jest banalnie prosty i może nam się przydać, gdy zamarzymy o pysznych pierogach, a w naszej kuchni akurat zabraknie jajek.
Przepis na ciasto na pierogi bez dodatku jajka
Składniki:
-
300 g mąki pszennej
-
szczypta soli
-
200 ml gorącej wody
-
25 g masła
Wykonanie:
Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej sól. Do gorącej wody włóż masło i je roztop, stopniowo wlewając do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połącz ze sobą składniki i wyłóż na podsypaną mąką stolnicę. Wygniataj ciasto przez kilka minut, w razie konieczności posypując je mąką, aby się nie kleiło.
Włóż do miski przygotowane ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. Następnie wyłóż je na stolnicę i wygniataj przez ok.2 minuty. Podziel je na 3-4 części i kolejno rozwałkowuj na cienki placek. Małą szklanką wycinaj z niego kółka, a za pomocą łyżki nakładaj do ich środka farsz.
Na naszej stronie znajdziesz wiele inspiracji na cudowne pierogi m.in. po dominikańsku oraz z dodatkiem śledzia .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestia smaku