Smakosze.pl
gofry

pixabay/marbus_79

Ile kosztują najdroższe gofry w polskim kurorcie?

4 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Gofry należą do jednych z najpopularniejszych wakacyjnych przysmaków. Ich ceny mogą jednak przyprawiać o zawrót głowy. Mamy jednak dobrą wiadomość, okazuje się, że te najdroższe wcale nie muszą być najlepsze. Ile trzeba zapłacić za gofry w polskich kurortach? Odpowiedź poniżej.

Wielu z nas nie wyobraża sobie wakacji bez wyjątkowych przysmaków takich jak: lody i gofry. Te drugie najchętniej zjadamy w polskich kurortach. Niestety, czasem ich ceny potrafią przyprawić dosłownie o zawrót głowy.

Ile kosztują gofry w polskich kurortach?

Dziennikarz serwisu Money wybrał się do Krynicy Morskiej. W swoim artykule przyznał, że ceny przysmaków są tam bardzo różne. Najdroższy gofr, jaki jadł kosztował 18 złotych. Oferowała go lodziarnia w samym centrum miasta.

Czym charakteryzował się najdroższy deser? Niczym szczególnym się nie wyróżniał. W jego cenie zawarta była bita śmietana, owoce z puszki: brzoskwinie i ananasy oraz świeże: winogrona, kiwi i borówki amerykańskie, a także polewa malinowa.

Za to samo miejsce mocno rozczarowało dziennikarza. Lodziarnia znajdowała się w ścisłym centrum, a stoliki stały przy bardzo ruchliwej ulicy. Z pewnością nie jest to wymarzone miejsce na rodzinny deser z najbliższymi. Całe szczęście wystarczy pójść nieco dalej, aby zapłacić mniej i delektować się jedzeniem w nieco spokojniejszym otoczeniu.

Dalej nie znaczy gorzej

Dziennikarz przyznał, że wystarczy wybrać się nieco dalej od centrum, a znajdziemy o wiele tańsze gofry. Przy samym zejściu na plaże są miejsca, gdzie za taki deser wraz z owocami i polewą zapłacimy tylko 14 złotych.

W Krynicy znajdziemy także lodziarnię, która oferuje gofry w czarnej wersji. Za takiego gofra wraz z popularnymi dodatkami zapłacimy 12 złotych. Dodatkowa polewa lub posypka to koszt kolejnej złotówki.

źródło: pixabay/marbus_79

Gdy zdecydujemy się jednak na ten smakołyk w "klasycznej wersji kolorystycznej" to zapłacimy za niego jedynie 10 złotych. Różnicę cen szczególnie mocno odczujemy, gdy zechcemy się wybrać na obiad z kilkuosobową rodziną, wtedy każda złotówka ma spore znaczenie.

Zazwyczaj (chociaż to nie jest reguła) najwyższe ceny oferują cukiernie i lodziarnie w centrum turystycznych miejscowości. Jeśli zależy nam na niskiej cenie, warto poszukać nieco dalej podobnych lokali.

Jeśli natomiast od chodzenia po cukierniach, wolicie samodzielne przygotowanie słodkich smakołyków, to przychodzimy Wam z pomocą. Na naszej stronie znajdziecie m.in. przepis na smakowite gofry autorstwa Ani Starmach. Dzieliliśmy się również recepturą na popularne w polskich kurortach kołacze.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: money

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Luksusowy sprzęt kuchenny w ofercie Lidla

Czytaj więcej >

Produkty

Jak rozpoznać dobre oscypki?

Czytaj więcej >

Produkty

Gdzie na grzyby we wrześniu?

Czytaj więcej >
Vibovit jest jednym ze smaków dzieciństwa

Produkty

Niezapomniany smak dzieciństwa: Vibovit

Czytaj więcej >
Kartacze są przepyszne

Produkty

Niezawodny przepis na kultowe kartacze

Czytaj więcej >

Produkty

GIS ostrzega przed partiami lodów z Biedronki

Czytaj więcej >