Przepis na szybką przekąskę z liści kalafiora
Pyszny kalafior uchodzi za wyborny przysmak. Nie trzeba długo szukać smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby to warzywo. Warto również sięgnąć po liście, którymi pokryty jest kalafior. Na ich bazie można przygotować nietypowy specjał, który zaskakuje swoim smakiem.
Kalafior w nietypowej odsłonie
Bez wątpienia kalafior cieszy się sporą popularnością. Przeważnie warzywo po prostu gotujemy. Nie oznacza to jednak, że nie możemy przyrządzić kalafior w mniej oczywisty sposób. Dziś sięgniemy po recepturę, w której wykorzystamy liście.
Już wcześnie przedstawialiśmy dwa przepisy na smakowity kalafior. Okazuje się, że smakowite warzywo może nas mocno zaskoczyć. Zazwyczaj liście po prostu wyrzucamy. Jednak z łatwością przekształcimy je w wyjątkową przekąskę, która momentalnie znika z talerzy.
Zarówno kalafior, jak i jego liście zawierają wiele cennych składników odżywczych. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Dom Pełen Pomysłów, we wnętrzu rośliny znajdziemy witaminy C, A, E, K, tiaminę, niacynę, witaminę B6 oraz kawas foliowy.
Liście, którymi pokryty jest kalafior, można dodawać do zupy, udusić lub upiec. Dziś skorzystamy z ostatniej możliwości. Będziemy potrzebowali kilku składników. Przepis jest banalnie prosty. Co musimy przygotować?
liście z dwóch kalafiorów
pasta harissa lub inny sos
2 g soli
Kalafior, który zaskoczy domowników
Kalafior w tej niecodziennej odsłonie jest łatwy w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć z tym przepisem większych problemów. Na początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W tym czasie starannie myjemy liście kalafiora.
Łodygi kroimy na mniejsze kawałki. Sos mieszamy z odrobiną soli. Pokrywamy nim zieleninę. Przyprawione liście umieszczamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Smakołyk wstawiamy do piekarnika na około 18 minut.
Po tym czasie liście kalafiora powinny być już gotowe. Idealnie sprawdzają się w formie słonej przekąski. Jeśli pozostały kalafior zaczniesz gotować i poczujesz nieprzyjemny zapach, wówczas wykorzystaj sztuczkę, która pozwoli się go pozbyć.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródła: Beszamel; Onet Gotowanie