Smakosze.pl Przepisy Jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem. Oniemiejesz z zachwytu
canva/Philary

Jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem. Oniemiejesz z zachwytu

17 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem to prosta i wyjątkowo smaczna przystawka lub dodatek do zimnej płyty. Jajka faszerowane świetnie sprawdzą się na rodzinną kolację, a także na święta i ważne uroczystości. Poznaj przepis na jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem. Oniemiejesz z zachwytu.

Jajka faszerowane to banalnie proste danie, które wychodzi za każdym razem i zawsze błyskawicznie znika z talerzy. Sekret idealnego farszu do jajek? Podsmaż pieczarki na maśle z cebulką i czosnkiem, tak przygotowane w połączeniu z żółtkami, koperkiem i majonezem smakują doskonale.

Jajka gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu łatwiej obierzesz je ze skorupki, a jajka będą miały ładny kształt. Farsz wykładaj łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego. Jajka faszerowane wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Przed podaniem udekoruj je koperkiem lub inną zieleniną.

W tym artykule sprawdzisz, jak zrobić idealne jajka na twardo. Jeśli masz ochotę na jajka w zupełnie innej odsłonie- tu poznasz przepis na jajka sadzone z piekarnika , czyli jajko- chmurkę, smakuje nawet największym niejadkom.

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem

Składniki na 10 porcji:

  • 5 jajek L

  • 5 dużych pieczarek

  • 1,5 łyżki posiekanego koperku

  • 2 łyżki majonezu

  • łyżka masła

  • ząbek czosnku

  • pół małej cebuli

  • pieprz, sól

Jak zrobić jajka faszerowane z pieczarkami?

Jajka ugotuj w osolonej wodzie na twardo, obierz ze skorupek i odstaw do wystygnięcia. Posiekaj drobno cebulkę i czosnek, pieczarki zetrzyj na tarce. Na maśle zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj grzyby, dopraw solą, pieprzem i podsmaż.

Pieczarki odstaw do wystygnięcia, jajka przekrój na pół, wyjmij żółtka i przełóż je na deskę, następnie rozgnieć widelcem i przełóż do miski. Do żółtek dodaj posiekany koperek, pieczarki, majonez i dokładnie wymieszaj, żeby składniki się połączyły, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pieczarki i koperek na farsz do jajek

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos Farsz przekładaj łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego na ugotowane jajka, w miejsca żółtek, gotowe jajka możesz dodatkowo oprószyć koperkiem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy