Jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem. Oniemiejesz z zachwytu
Jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem to prosta i wyjątkowo smaczna przystawka lub dodatek do zimnej płyty. Jajka faszerowane świetnie sprawdzą się na rodzinną kolację, a także na święta i ważne uroczystości. Poznaj przepis na jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem. Oniemiejesz z zachwytu.
Jajka faszerowane to banalnie proste danie, które wychodzi za każdym razem i zawsze błyskawicznie znika z talerzy. Sekret idealnego farszu do jajek? Podsmaż pieczarki na maśle z cebulką i czosnkiem, tak przygotowane w połączeniu z żółtkami, koperkiem i majonezem smakują doskonale.
Jajka gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu łatwiej obierzesz je ze skorupki, a jajka będą miały ładny kształt. Farsz wykładaj łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego. Jajka faszerowane wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Przed podaniem udekoruj je koperkiem lub inną zieleniną.
W tym artykule sprawdzisz, jak zrobić idealne jajka na twardo. Jeśli masz ochotę na jajka w zupełnie innej odsłonie- tu poznasz przepis na jajka sadzone z piekarnika , czyli jajko- chmurkę, smakuje nawet największym niejadkom.
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami i koperkiem
Składniki na 10 porcji:
-
5 jajek L
-
5 dużych pieczarek
-
1,5 łyżki posiekanego koperku
-
2 łyżki majonezu
-
łyżka masła
-
ząbek czosnku
-
pół małej cebuli
-
pieprz, sól
Jak zrobić jajka faszerowane z pieczarkami?
Jajka ugotuj w osolonej wodzie na twardo, obierz ze skorupek i odstaw do wystygnięcia. Posiekaj drobno cebulkę i czosnek, pieczarki zetrzyj na tarce. Na maśle zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj grzyby, dopraw solą, pieprzem i podsmaż.
Pieczarki odstaw do wystygnięcia, jajka przekrój na pół, wyjmij żółtka i przełóż je na deskę, następnie rozgnieć widelcem i przełóż do miski. Do żółtek dodaj posiekany koperek, pieczarki, majonez i dokładnie wymieszaj, żeby składniki się połączyły, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Źródło zdjęcia: canva/Food Photos Farsz przekładaj łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego na ugotowane jajka, w miejsca żółtek, gotowe jajka możesz dodatkowo oprószyć koperkiem.