Smakosze.pl Przepisy Jajka sadzone na śmietanie
canva/denizya, Getty Images Pro

Jajka sadzone na śmietanie

12 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sadzone jajka są jednym z najlepszych sposobów na szybkie, proste i pożywne śniadanie. Zazwyczaj smaży się na jakimś rodzaju tłuszczu, jednak poniższa wersja jest zupełnie inna. Jajka dusi się bowiem w śmietanie, która sprawia, że całość nabiera mocno kremowej konsystencji. Potrawa idealnie sprawdzi się na śniadanie w dniu ciężkiej pracy.

Jajka sadzone mają wielu zwolenników na całym świecie. Ścięte i chrupiące, a zarazem delikatne białko oraz rozlewające się po przekłuciu żółtko sprawiają, że ciężko się do nich oderwać. Dla tych, którzy uwielbiają ich smak, mamy doskonałe wieści.

Jajka sadzone w śmietanie wspaniale komponują się zarówno na śniadanie podane z chlebem, czy jako tradycyjne drugie danie obiadowe. Wtedy wystarczy podać je z kilkoma ugotowanymi kartoflami oraz surówką i posiłek gotowy.

Przepis na jajka sadzone w śmietanie

Składniki

  • 6 jajek

  • 2 szklanki śmietany 30 %

  • sól

  • pieprz czarny

  • koperek

Na początku sprawdź świeżość jajek. Do wysokiego naczynia wlej wodę i włóż do niej jajka. Jeśli te pływają na powierzchni, nie nadają się do jedzenia. Zostające sztuki na dnie są świeże i bezpieczne do konsumpcji.

Na patelnie wlej śmietanę i zacznij ją delikatnie gotować. Cały czas mieszając, zaczekaj kilka minut, aż śmietana zgęstnieje. Następnie wlej do niej jajka, dopraw je solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj jajka, aż białko zetnie się wystarczająco.

Po ugotowaniu przełóż jajka wraz ze śmietaną na talerz, dodaj do nich ulubione dodatki, jak świeże pieczywo, posyp je świeżo posiekanym koperkiem czy innymi ziołami i podawaj. Całość ma dość delikatny smak, dlatego możesz eksperymentować z różnymi dodatkami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, ile czasu gotować jajko na miękko. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.

Jajko sadzone

Źródło zdjęcia: canva/ma-no, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy