Smakosze.pl Porady Jak długo smażyć kotlety mielone, żeby nie były surowe w środku? Podajemy czas co do minuty
canva/Tatiana Volgutova

Jak długo smażyć kotlety mielone, żeby nie były surowe w środku? Podajemy czas co do minuty

3 kwietnia 2023

Kotlety mielone są smacznym pomysłem na obiad. Ich usmażenie nie każdemu jednak wychodzi. Wiemy, co zrobić, by danie było z zewnątrz chrupiące i soczyste, lecz nie surowe w środku. Z naszymi wskazówkami mięso będzie znakomite.

Jak długo smażyć kotlety mielone?

Smaczne i bardzo soczyste kotlety mielone uzyskamy, gdy na patelni spędzą po około 5 minut z każdej strony. Zawsze smażymy je na średnim ogniu, co pozwala uniknąć sytuacji, w której wierzch się spali, a wnętrze pozostanie surowe.

Jeśli lubimy dobrze zrumienione danie, na sam koniec smażenia możemy podpiec je bardziej. Inną jeszcze opcją jest wstępne obsmażanie kotletów mielonych na patelni i dalsze przyrządzanie w piekarniku. W ten sposób na pewno zachowają smak.

Gessler ma nowatorski patent na mazurek. Dodaje do ciasta składnik, o jakim nikt by nie pomyślał

O co warto zadbać, smażąc kotlety mielone?

Przyrządzenie dania z rozdrobnionego mięsa zawsze zakończy się sukcesem, jeśli będziemy przestrzegać kilku zasad. Najważniejszą jest wystrzeganie się układania zbyt dużej liczby kotletów na patelni. Mięso musi całkowicie przylegać do powierzchni patelni i jednocześnie znajdować się w sporym odstępie od innych kotletów.

Konieczne jest też stopniowe umieszczanie wyrobu na rozgrzanym tłuszczu. Wrzucenie mięsa „na raz” sprawi, że temperatura oleju spadnie i na powierzchni kotletów nie utworzy się skorupka, która zapobiega utracie soków.

Co podać do kotletów mielonych?

Jako towarzystwo soczystego mięsnego przysmaku sprawdzą się kasze lub purée ziemniaczane oraz rozmaite surówki. Te ostatnie warto wybierać sezonowo, by gotowanie było tańsze i pełne smaku.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na surówki idealnie nie tylko do kotletów mielonych. Spróbujcie koniecznie rarytasu z pora . Być może skusi was też coleslaw z czerwonej kapusty .

Idealne kotlety mielone.png
canva/nadianb
Dlaczego nie można jeść niedopieczonego kurczaka? Dietetyk wyjaśnił to w 3 zdaniach
Wymieszaj majonez z charakternymi dodatkami. Te jajka będą wielkanocnym hitem
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy