Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gessler ma nowatorski patent na mazurek. Dodaje do ciasta składnik, o jakim nikt by nie pomyślał

Gessler ma nowatorski patent na mazurek. Dodaje do ciasta składnik, o jakim nikt by nie pomyślał

Mazurek na kruchym spodzie
canva/wideonet ; IG/magdagessler_official

Mazurek zagości na niejednym świątecznym stole. Przygotowany na nietypowym spodzie z dodatkiem ugotowanych żółtek deser zachwyci nawet wybrednych. Z przepisem Magdy Gessler uzyskacie najlepsze rezultaty. Spróbujecie?
 

Przepis na ciasto kruche do mazurka Magdy Gessler

Jeśli jeszcze nie wybraliście receptury, z której przygotowujecie spód do wielkanocnego wypieku, zerknijcie koniecznie na propozycje gwiazdy Kuchennych Rewolucji. Dodatek ugotowanego żółtka sprawia, że ciasto ma znakomitą konsystencję. Lepszego nie jedliście.

Składniki:

  • 1 kostka zimnego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 4 duże jaja
  • trochę zimnej wody
  • szczypta soli
Babka z galaretki drobiowej będzie hitem Wielkanocy. Pyszna i efektowna

Jak zrobić kruche ciasto na mazurek? Nieoczywisty dodatek poprawi konsystencję

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Żółtka przecieramy przez sitko. Łączymy je z pokrojonym w nieregularną kostkę zimnym masłem, cukrem, solą oraz przepisaną przez sito mąką.

Ze składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby wlewając wodę. Gdy wszystko połączy się, formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na podsypanej mąką stolnicy lub blacie rozwałkowujemy masę na cienki placek i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Nakłuwamy na całej powierzchni przy pomocy widelca, a następnie pieczemy do zrumienienia. Najlepiej sprawdzić stan po 10-15 minutach przyrządzania. Po upieczeniu ciasto na mazurka studzimy.

Jak udekorować świątecznego mazurka?

Najprostszym pomysłem jest przygotowanie kajmaku z mleka skondensowanego w puszce. Wystarczy włożyć nieotwarty produkt do garnka, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny. Uzyskanym kremem pokrywamy wystudzone ciasto i układamy ulubione bakalie.

Na naszej stronie znajdziecie inne receptury na wielkanocne ciasta. Oprócz mazurka na stole nie może zabraknąć paschy. Polecamy też znakomity sernik krakowski w wersji roślinnej — nie ma ani grama sera.

Mazurek z tym spodem będzie fantastyczny.png
canva/Dar1930

Źródło: Haps