Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak długo smażyć owoce morza?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.12.2021 01:00

Jak długo smażyć owoce morza?

Jak długo smażyć owoce morza?
canva/Pexels

Owoce morza, jak mule, krewetki, kalmary, są bardzo delikatnym mięsem, dlatego też wymagają specjalnego przygotowania, smażenia i obróbki, aby zachowały swój smak i co najważniejsze- strukturę. Przeciągnięte na oliwie owoce morza stają się gumowate i tracą cały aromat. Jak długo smażyć owoce morza?

Owoce morza doskonale łączą się z białym, wytrawnym winem, oliwą z oliwek, czosnkiem, pietruszką, pomidorami i cytryną. Podsmaż posiekane ząbki czosnku na oliwie, dodaj kolejno owoce morza, smaż przez kilka minut, następnie dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, podlej kieliszkiem wina i duś przez chwilę.

Danie solidnie oprósz natką pietruszki i delikatnie skrop sokiem z cytryny. Tak przygotowane danie jest niezwykle proste i doskonałe w smaku. Przed smażeniem oczyść owoce morza i przepłucz je pod bieżącą wodą. Jeśli kupiłeś mrożone krewetki lub kalmary, włóż je do miski z zimną wodą i wstaw do lodówki na godzinę, w ten sposób najlepiej rozmrozisz delikatne mięso.

Surowa ośmiornica jest twarda i dlatego też wymaga innego przygotowania W tym artykule dowiesz się, jak obierać i przyrządzić ośmiornicę, aby była delikatna, miękka i pyszna.

Jak długo smażyć owoce morza?

Kalmary smaż do 2 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. Krewetki tygrysie potrzebują od 3 do 5 minut smażenia, krewetki koktajlowe natomiast około minuty-dwóch. Mule podsmaż, a następnie duś przez około 5 minut.

Talerz owoców morza

Jeśli chcesz przygotować danie złożone z kilku rodzajów mięsa, najpierw podsmaż kalmary, później dodaj krewetki, na samym końcu mule. Jeśli mule po ugotowaniu się nie otworzą, należy je wyrzucić.

Tagi: Danie