Smakosze.pl Porady Jak długo żurek może stać w lodówce? Nie każdy ma świadomość
canva/Darius Dzinnik

Jak długo żurek może stać w lodówce? Nie każdy ma świadomość

17 kwietnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Wielkanocny stół jest zawsze obficie zastawiony, nie może jednak zabraknąć na nim tradycyjnego żurku. Często po świętach mamy jednak problem z nadmiarem jedzenia. Sprawdź, jak przechowywać żurek, aby zachował świeżość. Jak długo żurek może stać w lodówce?

Żurek to tradycyjne danie wielkanocne, które symbolizuje koniec postu. Żurek spożywany jest najczęściej na śniadanie w Wielką Niedzielę lub obiad w Lany Poniedziałek. Podajemy go zwykle z kiełbasą i jajkiem. Świetnym pomysłem na podanie zupy jest wlanie jej do specjalnych chlebków do żurku, danie wygląda wtedy bardzo świątecznie i apetycznie.

W Wielkanoc jednak jest tyle różnych dań, że często mamy później problem z nadmiarem jedzenia. Na szczęście żurek spokojnie można przechowywać w lodówce, można go również zawekować lub zamrozić, jednak są pewne warunki.

Jak długo żurek może stać w lodówce?

Żurek przechowuj w lodówce maksymalnie do 2-3 dni. Ostudzoną zupę przelej do słoika i zakręć. W ten sposób zaoszczędzisz miejsce w lodówce, a intensywny zapach żurku nie wydostanie się na zewnątrz i nie przejdzie na inne produkty i dania.

Wekowanie i mrożenie żurku, czyli alternatywne sposoby przechowywania

Żurek możesz również zawekować lub zamrozić, dzięki czemu znacznie przedłużysz jego zdatność do spożycia. Wekowany i mrożony żurek zachowa świeżość do dwóch miesięcy. Pamiętaj jednak, że żurek musi być czysty i bez żadnych dodatków, jak ziemniaki, kiełbasa, jajka.

Jeśli chcesz pasteryzować zupę, wyparz najpierw słoiki, następnie wlej gorącą zupę, zakręć i wekuj do góry dnem w dużym garnku z wrzącą wodą, która sięga 3/4 wysokości słoików. Pasteryzacja powinna trwać 20 minut, po tym czasie odstaw żurek w chłodne i suche miejsce.

Jeśli natomiast chcesz zamrozić zupę, przelej ją np. do specjalnych woreczków lub pojemników do mrożenia , nigdy nie wstawiaj szklanego słoika do zamrażalki, ponieważ pęknie. Mrożony żurek, podobnie jak wekowany, nie może zawierać dodatków, które mogą się zepsuć.

Żurek wielkanocny w chlebie

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy