Jak doczyścić naczynie żaroodporne?
Naczynia żaroodporne są bardzo pomocne w kuchni. Chętnie pieczemy w nich i zapiekamy, bo można w nich serwować dania na stół, a także przechowywać potrawy. Niestety, nietrudno o to, by na ich powierzchni przypalił się tłuszcz lub resztki jedzenia. A wiesz, jak doczyścić naczynie żaroodporne? Mamy na to swoje sposoby.
Naczynia żaroodporne mogą być z hartowanego szkła lub ceramiki. Na jednych i na drugich łatwo o zapieczenie sosu czy tłuszczu do takiego stopnia, że trudno je potem usunąć. Szklane, przezroczyste naczynia łatwo jest też porysować, lepiej więc nie używać druciaków i innych szorstkich powierzchni. A już z całą pewnością przypalenizny nie należy skrobać nożem.
Jak doczyścić naczynie żaroodporne?
Na każde przypalenie najskuteczniejsze jest namoczenie. Pamiętaj, tylko by nie lać zimnej wody do gorącego naczynia, bo może pęknąć. Dobrze jest nalać zaś dobrze ciepłej wody i pozostawić naczynie na 1-2 godziny. Taką czynność zawsze warto też wykonać, po opróżnieniu go z jedzenia, nawet gdy nie masz od razu czasu na mycie naczynia.
Jednak w wielu przypadkach do usunięcia silnej przypalenizny z naczynia, samo namoczenie i umycie płynem do naczyń nie wystarczy. Można sięgnąć po gotowe, silne środki, które bez problemu poradzą sobie z tłuszczem i innymi zabrudzeniami. Jednak trzeba pamiętać o tym, że są tak skuteczne ze względu na działanie silnej chemii. Lepiej więc poradzić sobie z problemem domowymi sposobami.
Proponujemy użyć jednej z dwóch mieszanek. Pierwszą przygotujesz, łącząc ze sobą w równych proporcjach sodę oczyszczoną i ocet spirytusowy. Powstałą papkę nanieś na przypalone miejsca i szoruj je przy pomocy kuchennej myjki, aż brud całkowicie zejdzie. Podobnie działającą papkę możesz przygotować z soli kuchennej wymieszanej z odrobiną octu.
By usunąć intensywny zapach octu, papkę najpierw spłucz, a potem naczynie umyj i dokładnie opłucz. Czynność powtórz dwa, trzy razy.
Jak dbać o naczynia żaroodporne?
Po dokładnym wyczyszczeniu naczynia trzeba je wytrzeć do sucha. Dotyczy to zwłaszcza szklanych, przezroczystych naczyń, na których mogą być widoczne nawet ślady po wyschnięciu wody.
Jeśli masz naczynie żaroodporne z pokrywką, w czasie przechowywania rozdziel dwie jego części przy użyciu ręcznika papierowego. Dzięki temu zmniejszysz szanse na obicie krawędzi naczynia.
W naszym serwisie znajdziesz też inne kuchenne rady. Sprawdź, jak wyczyścić przypalony garnek, a także jak dbać o kuchenne deski.
Źródło zdjęcia: canva/Sinan Kocaslan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: cyber-fly, e-mieszkanie, gotujmy