Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Leczo z cukinią i kiełbasą. Wersja, która bije na głowę wszystkie inne

Leczo z cukinią i kiełbasą. Wersja, która bije na głowę wszystkie inne

Leczo z cukinią i kiełbasą - prosty przepis
canva/Piotr Krzeslak

Leczo jest pyszną, aromatyczną potrawą doskonałą na obiad lub kolację. Dziś powiemy Wam, jak zrobić leczo z dodatkiem cukinii i kiełbasy. Przepis jest dziecinnie prosty, a danie przyjemnie chrupiące i pełne smaku. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona.

Proste i smakowite leczo nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy oczyścić i pokroić warzywa, a następnie podsmażyć je z dodatkiem kiełbasy i przypraw. Z naszym przepisem na pewno wam się uda.

Przepis na wyborne leczo z cukinią i kiełbasą

Składniki:

  • 300 g ulubionej kiełbasy

  • 1 średniej wielkości cukinia

  • 2 papryki czerwone

  • 1 papryka żółta

  • 3 średnie pomidory np. malinowe

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej

  • pół łyżeczki papryki chili

  • 1 łyżeczka oregano

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • posiekana natka pietruszki do podania

Jak przygotować smakowite leczo? Prosty patent na obiad z cukinią i kiełbasą

Cukinię myjemy i usuwamy pestki, jeśli ma ich dużo. Warzywo kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z paprykami, pozbywając się gniazd nasiennych. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę, usuwamy stwardniałe kawałki. Cebulę obieramy i siekamy.

Kiełbasę kroimy w półplasterki. Podsmażamy ją na głębokiej patelni o grubszym dnie. Gdy wytopi się z niej trochę tłuszczu, dodajemy cebulę i szklimy ją. W razie potrzeby dodajemy olej. Pod koniec smażenia łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Wrzucamy pokrojone papryki i podgrzewamy całość przez 3 do 5 minut. Dodajemy cukinię, pomidory oraz koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze 5 minut. Możemy wlać odrobinę wody, by warzywa szybciej zmiękły. Na koniec dodajemy przyprawy. Leczo podajemy na ciepło posypane natką pietruszki. Świetnie smakuje z chlebem, kaszą czy ryżem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na leczo. Wypróbujcie warzywną wersję cioci Kasi oraz niezawodny patent na ten przysmak z dodatkiem boczniaków.

Leczo z cukinią i kiełbasą jest znakomite
canva/gkrphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: