Leczo z cukinią i kiełbasą. Wersja, która bije na głowę wszystkie inne
Leczo jest pyszną, aromatyczną potrawą doskonałą na obiad lub kolację. Dziś powiemy Wam, jak zrobić leczo z dodatkiem cukinii i kiełbasy. Przepis jest dziecinnie prosty, a danie przyjemnie chrupiące i pełne smaku. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona.
Proste i smakowite leczo nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy oczyścić i pokroić warzywa, a następnie podsmażyć je z dodatkiem kiełbasy i przypraw. Z naszym przepisem na pewno wam się uda.
Przepis na wyborne leczo z cukinią i kiełbasą
Składniki:
300 g ulubionej kiełbasy
1 średniej wielkości cukinia
2 papryki czerwone
1 papryka żółta
3 średnie pomidory np. malinowe
2 cebule
3 ząbki czosnku
Dodatkowo:
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
pół łyżeczki papryki chili
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
posiekana natka pietruszki do podania
Jak przygotować smakowite leczo? Prosty patent na obiad z cukinią i kiełbasą
Cukinię myjemy i usuwamy pestki, jeśli ma ich dużo. Warzywo kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z paprykami, pozbywając się gniazd nasiennych. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę, usuwamy stwardniałe kawałki. Cebulę obieramy i siekamy.
Kiełbasę kroimy w półplasterki. Podsmażamy ją na głębokiej patelni o grubszym dnie. Gdy wytopi się z niej trochę tłuszczu, dodajemy cebulę i szklimy ją. W razie potrzeby dodajemy olej. Pod koniec smażenia łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Wrzucamy pokrojone papryki i podgrzewamy całość przez 3 do 5 minut. Dodajemy cukinię, pomidory oraz koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze 5 minut. Możemy wlać odrobinę wody, by warzywa szybciej zmiękły. Na koniec dodajemy przyprawy. Leczo podajemy na ciepło posypane natką pietruszki. Świetnie smakuje z chlebem, kaszą czy ryżem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na leczo. Wypróbujcie warzywną wersję cioci Kasi oraz niezawodny patent na ten przysmak z dodatkiem boczniaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o makaronie. Teraz rosół podaje się z cudownym, włoskim przysmakiem
Fit wersja jesiennego sernika zachwyci każdego. Jedz bez wyrzutów sumienia
Babcia pokazała, jak można przechowywać mięso i cieszyć się jego smakiem. Co za patent