Smakosze.pl

canva/Piotr Krzeslak

Leczo z cukinią i kiełbasą. Wersja, która bije na głowę wszystkie inne

29 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Leczo jest pyszną, aromatyczną potrawą doskonałą na obiad lub kolację. Dziś powiemy Wam, jak zrobić leczo z dodatkiem cukinii i kiełbasy. Przepis jest dziecinnie prosty, a danie przyjemnie chrupiące i pełne smaku. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona.

Proste i smakowite leczo nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy oczyścić i pokroić warzywa, a następnie podsmażyć je z dodatkiem kiełbasy i przypraw. Z naszym przepisem na pewno wam się uda.

Przepis na wyborne leczo z cukinią i kiełbasą

Składniki:
  • 300 g ulubionej kiełbasy

  • 1 średniej wielkości cukinia

  • 2 papryki czerwone

  • 1 papryka żółta

  • 3 średnie pomidory np. malinowe

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej

  • pół łyżeczki papryki chili

  • 1 łyżeczka oregano

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • posiekana natka pietruszki do podania

Jak przygotować smakowite leczo? Prosty patent na obiad z cukinią i kiełbasą

Cukinię myjemy i usuwamy pestki, jeśli ma ich dużo. Warzywo kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z paprykami, pozbywając się gniazd nasiennych. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę, usuwamy stwardniałe kawałki. Cebulę obieramy i siekamy.

Kiełbasę kroimy w półplasterki. Podsmażamy ją na głębokiej patelni o grubszym dnie. Gdy wytopi się z niej trochę tłuszczu, dodajemy cebulę i szklimy ją. W razie potrzeby dodajemy olej. Pod koniec smażenia łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Wrzucamy pokrojone papryki i podgrzewamy całość przez 3 do 5 minut. Dodajemy cukinię, pomidory oraz koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze 5 minut. Możemy wlać odrobinę wody, by warzywa szybciej zmiękły. Na koniec dodajemy przyprawy. Leczo podajemy na ciepło posypane natką pietruszki. Świetnie smakuje z chlebem, kaszą czy ryżem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na leczo. Wypróbujcie warzywną wersję cioci Kasi oraz niezawodny patent na ten przysmak z dodatkiem boczniaków .

Leczo z cukinią i kiełbasą jest znakomite
canva/gkrphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >