Smakosze.pl Porady Jak gotować białą kiełbasę, żeby nie pękała?
canva/arfo

Jak gotować białą kiełbasę, żeby nie pękała?

22 lutego 2022

Biała kiełbasa pęka wam podczas gotowania? Wystarczy jedna modyfikacja w sposobie przygotowania, by już zawsze wyszła idealnie. Powolne gotowanie, podobne do parzenia, rozwiąże wasz problem.

Zdradzaliśmy już jak przygotować pyszną, domową białą kiełbasę . Podpowiadaliśmy też jak przyrządzić ją w piekarniku z dodatkiem cebulki. Wracamy z artykułem, który wyjaśni tajniki gotowania białej kiełbasy. Już zawsze wyjdzie wam smaczna i aromatyczna.

Co zrobić, by biała kiełbasa nie pękała?

Gotowanie białej kiełbasy zawsze powinno odbywać się na niewielkim ogniu. To gwałtowne wrzenie wody jest najczęstszą przyczyną pękania specjału. Nie dopuszczając do pełnego zagotowania się płynu i utrzymując go na granicy wrzenia, zapobiegniemy powstawaniu nieestetycznych skaz.

Patentem, który również może okazać się pomocny, jest delikatne nacinanie lub nakłuwanie wyrobu. Dzięki temu nie dopuścimy do nadmiernego wzrostu ciśnienia wewnątrz kiełbaski podczas gotowania i osłonka nie przerwie się.

Co jeszcze warto wiedzieć o gotowaniu białej kiełbasy?

Białą kiełbasę należy gotować w osolonej wodzie. Jeśli nie dodamy soli do płynu, ryzykujemy utratę smaku wyrobu. Przyprawy zawarte w specjale będą przechodzić do garnka podczas podgrzewania.

Proces gotowania kiełbasy powinien trwać od 20 do 30 minut. O tym, że trzeba go zakończyć, świadczyć będzie zmiana barwy wyrobu. Dobrej jakości specjał po ugotowaniu nabiera lekko szarego koloru.

Stopień przygotowania kiełbasy zawsze można sprawdzić przy pomocy widelca. Wystarczy wbić go w gotowany produkt . Jeśli uda się to bez problemu, wyjmujemy specjał z wody i podajemy.

Ugotowana biała kiełbasa
Ugotowana biała kiełbasa ma lekko szary kolor

Źródło zdjęcia: canva/kabVisio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se, akademiasmaku, winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy