Jak gotować kaszę, by nie straciła cennych składników?
Kasza jęczmienna jest jedną z najzdrowszych kasz dostępnych w sklepach. Jest smaczna, wypełniona wartościami odżywczymi, a także wyjątkowo pożywna. Węglowodany, które są w kaszy jęczmiennej, rozkładane są przez organizm powoli, przez co na długo zachowuje się uczucie sytości.
Sporym problemem może być jednak metoda obróbki cieplnej dla ludzi, którzy nigdy wcześniej jej nie gotowali. Nie jest to prosta w obsłudze kasza gryczana, którą wystarczy wrzucić do wody i zapomnieć na określony czas. Kasza jęczmienna wymaga odrobiny uwagi, lecz efekt jest zdecydowanie wart wysiłku.
Kasza jęczmienna - jak ją ugotować?
Na początku należy zaopatrzyć się w dobrej jakości produkt. Najlepsza będzie ekologiczna kasza kupowana w kilogramowych workach. Ta pakowana w porcjowane niewielkie torebki poddawana jest dodatkowej obróbce, przez co traci część swoich wartości odżywczych.
Gdy już kupisz dobrą kaszę, czas zabrać się za gotowanie. Ziarna należy przepłukać chłodną wodą, aby oczyścić je z ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie odstaw kaszę na sitko i pozwól odciec jej z nadmiaru wody. Do garnka wlej zimną wodę w proporcjach 1 szklanka kaszy na 3 szklanki wody.
Wsyp kaszę do garnka, zakryj pokrywką i postaw na małym ogniu. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość. Babcie stosowały ciekawą metodę, która polegała na zdjęciu garnka z ognia gdy jeszcze trochę wody zostało, owijały je kocem i wkładały pod pierzynę. Tam kasza wchłaniała resztę wody i była gotowa bez ryzyka przypalenia.
Na naszej stronie możesz znaleźć mnóstwo innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na inny ciekawy przepis czyli pastę z kiszonych ogórków. W tym tekście wskazujemy czy sos sojowy jest zdrowym zamiennikiem przyprawy maggi.
Źródło: Zoryanchik, Getty Images
Co zawiera kasza jęczmienna?
Kasza pęczak posiada bardzo dużo błonnika, który reguluje pracę jelit, oczyszczając je ze złogów pokarmowych, ułatwia wypróżnianie, obniża poziom złego cholesterolu , reguluje poziom glukozy we krwi i wspomaga odchudzanie poprzez wywołanie uczucia sytości.
Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B, które zmniejszają objawy niedokrwistości, Witaminę K polepszającą budowę naczyń krwionośnych, a także minerały, takie jak krzem, cynk, mangan, miedź oraz wapń.
Produkt ten stanowi doskonały dodatek do wielu dań mięsnych, takich jak pulpety, zrazy, kotlety mielone i gulasze . Można zamienić nim ryż w gołąbkach, czy użyć do zrobienia staropolskiej, mocno zapomnianej zupy krupnik. Możliwości jest bardzo dużo i wszystko zależy głównie od wyobraźni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: zywienie.medonet.p