Ekspresowa i bajecznie smaczna pasta z ogórków kiszonych
Nie da się ukryć, że ogórki kiszone zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Często towarzyszą one na talerzu kotletom z ziemniakami. Z ogórków kiszonych możemy również zrobić wyjątkowo smakowitą pastę.
Ogórki kiszone w wyjątkowej odsłonie
Ogórki kiszone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ostatnio wspominaliśmy o tym, jaką przewagę mają nad konserwowym wydaniem. Ogórki kiszone są bardzo zdrowe i warto o nie wzbogacić swój codzienny jadłospis. W paście znajdzie się jeszcze jeden składnik, który zawiera wiele cennych składników odżywczych.
Tym razem ogórki kiszone wzbogacimy o makrelę. W jej wnętrzu skrywają się minerały takie jak magnez, potas i fosfor. Niepozorna ryba dostarcza również witamin z grupy B, witaminę A oraz witaminę D. Makrela reguluje ciśnienie krwi i pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu.
Obok ogórków i makreli zagoszczą jajka oraz cebula. Wszystko bez większych problemów przekształcimy w wyborną pastę, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jakie składniki musimy przygotować?
200 g makreli wędzonej
3 ogórki kiszone
3 jajka
2 cebule
20 g majonezu
20 g jogurtu naturalnego
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
(Canva.com / aga7ta)
Przepyszna pasta z ogórkami kiszonymi i makrelą
Na początku musimy ugotować jajka na twardo. Warto poznać sposoby, które ułatwiają ich odpowiednie przygotowanie. Kiedy jajka już ostygną, obieramy je ze skorupek. Nie zaszkodzi umieścić ich wcześniej w zimnej wodzie.
Jajka kroimy w niewielką kostkę. Im będzie ona drobniejsza, tym lepiej. Podobnie rozdrabniamy ogórki kiszone i cebule. Makrelę pozbawiamy skóry i ości. Dzielimy ją na małe kawałki. Dobrze sprawdzi się w tym zadaniu widelec.
Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą. Dodajemy do nich posiekaną natkę pietruszki, majonez oraz jogurt naturalny. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Ogórki kiszone już same w sobie są słone, w związku z tym lepiej ostrożnie dozować przyprawy.
Pasta wykonana w ten sposób doskonale nadaje się jako śniadaniowy dodatek do pieczywa. Kanapki z takim specjałem z pewnością przypadną do gustu domownikom, którzy nie będą mogli się oprzeć pokusie w postaci dokładki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Doradca Smaku; RMF24 Twoje Zdrowie
undefined