Smakosze.pl
Ogórki kiszone w formie pasty

Pixabay / Ajale

Ekspresowa i bajecznie smaczna pasta z ogórków kiszonych

19 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite ogórki kiszone często pojawiają się na naszych talerzach. Tym razem przygotujemy na ich bazi niecodzienną pastę. Obok kiszonek znajdzie się w nich bardzo zdrowa ryba. Taki dodatek do kanapek z pewnością przypadnie do gustu osobom, kt&oacu

Nie da się ukryć, że ogórki kiszone zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Często towarzyszą one na talerzu kotletom z ziemniakami. Z ogórków kiszonych możemy również zrobić wyjątkowo smakowitą pastę.

Ogórki kiszone w wyjątkowej odsłonie

Ogórki kiszone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ostatnio wspominaliśmy o tym, jaką przewagę mają nad konserwowym wydaniem. Ogórki kiszone są bardzo zdrowe i warto o nie wzbogacić swój codzienny jadłospis. W paście znajdzie się jeszcze jeden składnik, który zawiera wiele cennych składników odżywczych.

Tym razem ogórki kiszone wzbogacimy o makrelę. W jej wnętrzu skrywają się minerały takie jak magnez, potas i fosfor. Niepozorna ryba dostarcza również witamin z grupy B, witaminę A oraz witaminę D. Makrela reguluje ciśnienie krwi i pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu.

Obok ogórków i makreli zagoszczą jajka oraz cebula. Wszystko bez większych problemów przekształcimy w wyborną pastę, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jakie składniki musimy przygotować?

  • 200 g makreli wędzonej

  • 3 ogórki kiszone

  • 3 jajka

  • 2 cebule

  • 20 g majonezu

  • 20 g jogurtu naturalnego

  • pęczek natki pietruszki

  • sól

  • pieprz

(Canva.com / aga7ta)

Przepyszna pasta z ogórkami kiszonymi i makrelą

Na początku musimy ugotować jajka na twardo. Warto poznać sposoby, które ułatwiają ich odpowiednie przygotowanie. Kiedy jajka już ostygną, obieramy je ze skorupek. Nie zaszkodzi umieścić ich wcześniej w zimnej wodzie.

Jajka kroimy w niewielką kostkę. Im będzie ona drobniejsza, tym lepiej. Podobnie rozdrabniamy ogórki kiszone i cebule. Makrelę pozbawiamy skóry i ości. Dzielimy ją na małe kawałki. Dobrze sprawdzi się w tym zadaniu widelec.

Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą. Dodajemy do nich posiekaną natkę pietruszki, majonez oraz jogurt naturalny. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Ogórki kiszone już same w sobie są słone, w związku z tym lepiej ostrożnie dozować przyprawy.

Pasta wykonana w ten sposób doskonale nadaje się jako śniadaniowy dodatek do pieczywa. Kanapki z takim specjałem z pewnością przypadną do gustu domownikom, którzy nie będą mogli się oprzeć pokusie w postaci dokładki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Doradca Smaku; RMF24 Twoje Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >