Czy można jeść skórkę od kiwi?
Kiwi posiada charakterystyczną, lekko brązową skórkę, która pokryta jest drobnymi i krótkimi włoskami. Nie wygląda ona zbyt apetycznie, dlatego wielu z nas decyduje się na obranie jej. Nie spodziewamy się wszak, aby była dobra, czy w ogóle w jakimś stopniu jadalna.
Kiwi wywodzi się z Chin, jednak obecnie, jednym z największych producentów tego owocu, jest Nowa Zelandia. Co ciekawe, od ptaka kiwi żyjącego jedynie na terenie Nowej Zelandii wywodzi się nazwa owocu - jego skórka jest podobna do upierzenia nielota.
Kiwi można jeść ze skórką?
Zdecydowanie tak. Podobnie jak inne "owłosione" owoce, takie jak brzoskwinia, skórka kiwi jest w zupełności jadalna. Mało tego - znacznie zdrowszym sposobem jedzenia kiwi jest właśnie nieobieranie go - w i bezpośrednio pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych.
Samo jedno kiwi zawiera tyle witaminy C, że zjedzenie go pokrywa całe dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę substancję. Duża ilość witaminy E, czyli doskonałego antyoksydantu, poprawia jakość skóry, a także chroni przed działaniem wolnych rodników.
Co zawiera skórka kiwi?
Przede wszystkim mnóstwo w niej błonnika, który jest bardzo skuteczny w walce z nadwagą. Po spożyciu ułatwia wypróżnianie, wiążąc wodę w jelitach, a także sprawia, że czujemy się syci przez wiele godzin - dzięki czemu nie podjadamy pomiędzy posiłkami.
Na naszej stronie możesz znaleźć mnóstwo innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na inny ciekawy przepis czyli pastę z kiszonych ogórków. W tym tekście wskazujemy czy sos sojowy jest zdrowym zamiennikiem przyprawy maggi.
W miąższu znajdującym się zaraz pod skórką, który podczas obierania usuwamy, jest znacznie większa ilość witamin, minerałów i antyoksydantów, niż w reszcie owocu. Pozbywając się włochatej skórki, tracimy dużą część z dobra, które moglibyśmy bezpiecznie przyjąć.
Źródło: Lesyy, Getty Images Pro
Jak jeść kiwi, aby skórka nie przeszkadzała?
Dla ludzi, którzy nie są w stanie się przemóc i mimo wszystko dalej obierają ten owoc, istnieje sposób, aby trochę oszukać mózg. Przed konsumpcją delikatnie zetrzyj włoski przy pomocy twardszej strony czystego zmywaka kuchennego. Uważaj przy tym, aby nie zetrzeć skórki.
Pamiętaj, by przed zjedzeniem dokładnie kiwi umyć. Na powierzchni owoców i warzyw mogą wszak bytować przeróżne patogeny, takie jak bakterie czy pasożyty, a szybkie przemycie wodą może się ich pozbyć.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps.pl; kobieta.onet.pl