Smakosze.pl
Szczaw nie jest dla każdego

Fotoplanner, Getty Images

Czy szczaw jest szkodliwy?

19 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Szczaw wywołuje mieszane uczucia - jedni go uwielbiają, inni nie są w stanie przełknąć jego kwaśnego, charakterystycznego smaku. Można przygotować z niego typowo wiosenną zupę, które szczególnie mocno lubiane jest przez starsze pokolenie. Ni

Szczaw przez niektórych uznawany jest nawet za chwast, który rośnie w rowach przy drodze - w jego wnętrzu skrywa się jednak wyjątkowo dużo wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie wielu osób. Istnieją mimo wszystko ludzie, którzy jego smakiem nie mogą się cieszyć.

Szczawiany, czyli związki kwasu szczawiowego, które znajdują się w szczawiu, wiążą się z wapniem i tworzą nierozpuszczalną w wodzie substancje. Ta może odkładać się w nerkach pod postacią drobnych kamieni, które wywołują bardzo bolesną kamicę nerkową.

Szczaw to podstawa pysznej zupy

Przygotowanie zupy szczawiowej jest bardzo proste, trzeba jednak pamiętać o jednej zasadzie - jeśli dodaje się do niej ziemniaki, lepiej ugotować je oddzielnie. Kwas ze szczawiu może bowiem sprawić, że kartofle nie ugotują się i będą twarde. Warto dodać do zupy również śmietanę lub jogurt, aby zniwelować szkodliwe działanie szczawianu. 

Szczaw jest cennym składnikiem diety głównie z powodu bardzo dużego poziomu witaminy C, którą zawiera. Ponadto można znaleźć w nim potas, żelazo i przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami. Sprawdza się także w leczeniu kaszlu i kataru, dlatego można podawać go w czasie przeziębienia czy grypy. 

Na naszej stronie możesz znaleźć mnóstwo innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na inny ciekawy przepis czyli pastę z kiszonych ogórków. W tym tekście wskazujemy czy sos sojowy jest zdrowym zamiennikiem przyprawy maggi.

Źródło: arinahabich, Getty Images

Przepis na prostą zupę szczawiową

Składniki: 

  • kilka dużych garści młodego, świeżego szczawiu

  • 1 łyżeczka masła

  • 1 l bulionu 

  • gęsta kwaśna śmietana

  • 1/2 łyżeczki mąki

  • sól i cukier

  • pieprz

  • 4 jajka

  • pęczek szczypiorku

  • 500 gramów ziemniaków

Zacznij od obrania i dokładnego umycia ziemniaków. Pokrój je w drobną kostkę, zalej wodą w garnku i postaw na średnim gazie. Gotuj je do miękkości. Szczaw opłucz pod bieżącą wodą i oddziel brzydkie, nienadające się do jedzenia pędy. Obetnij końce zdrowych pędów. 

W docelowym garnku roztop masło. W międzyczasie posiekaj szczaw na cienkie paseczki. Wrzuć roślinę do masła i podsmażaj kilka minut. Następnie przykryj pokrywką i duś przez kolejne kilka minut na małym ogniu. Ugotuj jajka na twardo, uważając, aby ich nie przegotować - w innym wypadku pojawi się szara obwódka wokół żółtek.

Do szczawiu dodaj bulion, śmietanę, pieprz, sól, cukier, mąkę oraz ziemniaki. Zagotuj całość i poczekaj, aż zgęstnieje. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem i jajkami przeciętymi na pół. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl; spirulina.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >