Jak gotować żywność na parze? Najważniejsze zasady
Gotowanie na parze jest zdrową techniką przyrządzania potraw, która pozwala zachować w produktach cenne wartości odżywcze. Posiadanie w domu parowaru z pewnością ułatwi wam zrobienie smacznych i lekkich posiłków. Zdradzamy tajniki korzystania z tego urządzenia.
Gotowanie na parze będzie dobrym rozwiązaniem nie tylko dla osób, które chcą zadbać o linię czy wrócić do formy po chorobie. Ten sposób obróbki termicznej jest idealny dla każdego, kto chciałby dostarczyć sobie maksymalną ilość zawartych w spożywanych produktach witamin i minerałów. Z namy najistotniejsze zasady przyrządzania potraw tą techniką.
Gotowanie na parze wymaga uważności i cierpliwości
Przygotowanie potraw na parze z reguły trwa dłużej niż w przypadku gotowania w płynie czy smażenia. Czas obróbki termicznej liczy się jednak tak samo — jego pomiar rozpoczynamy dopiero w momencie, gdy płyn w dolnej części naczynia zawrze.
Należy wtedy zmniejszyć ogień, na którym stoi parowar. Zbyt intensywne wrzenie sprawi, że woda szybciej zniknie z garnka. Jej ilość zawsze trzeba odpowiednio dobrać. Zbyt duża sprawi, że sito z warzywami czy mięsem zanurzy się w płynie. Zbyt mała z kolei doprowadzić może do spalenia naczynia.
Kolejną istotną kwestią jest doprawianie potraw przyrządzanych na parze. W przeciwieństwie do gotowania w wodzie sól można dodać dopiero po przyrządzeniu produktów. Inne przypraw — takie jak np. zioła — można wsypać do wody , by jeszcze bardziej wzbogacić smak.
Co można ugotować na parze?
Parowar — jeśli jest wielopoziomowy — umożliwi wam przygotowanie całego obiadu. W tej sposób ugotujecie bowiem zarówno warzywa, mięsa czy ryby, jak również kasze, ryż i makaron. Pamiętajcie tylko, by produkty odzwierzęce rozmrozić, jeśli były przechowywane w zamrażalniku.
Dobrze jest ułożyć osobno każdy z elementów, czyli oddzielnie mięso, warzywa i produkty zbożowe. Czas ich gotowania może być odmienny. Dlatego też konieczne — i możliwe — będzie usunięcie wybranego poziomu parowaru w pewnym momencie.
Po więcej wskazówek dotyczących gotowania zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na jajecznicę przyrządzaną bez masła czy oleju , a także niezawodny sposób na lekkie jajo sadzone .
Źródło zdjęcia: canva/TeresaKasprzycka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszysty i lekki sernik z ryżu. Delikatniejsza wersja klasyki
-
Jaki jest najlepszy sposób na czyszczenie mikrofalówki? Garść skutecznych trików
-
Soczyste i rozpływające się w ustach pieczone udka z kurczaka. Mięso samo odchodzi od kości
Źródło: garneczki, tadar