Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak grillować mięso, aby było soczyste? Garść najważniejszych porad
Renata Materlińska
Renata Materlińska 26.04.2022 22:05

Jak grillować mięso, aby było soczyste? Garść najważniejszych porad

grillowanie mięsa
canva/Fotoatelie, Getty Images

Sprawdźcie, jak grillować mięso, aby było soczyste. Prezentujemy garść najważniejszych porad. Oczywiście istotny jest rodzaj mięsa, marynata i technika pieczenia. Pamiętajcie też, by gotowemu kawałkowi dać odpocząć przed pokrojeniem. Dzięki temu zyska na smaku i soczystości. Co jeszcze jest ważne?

Przełom kwietnia i maja oznacza zwykle początek sezonu grillowego. To wtedy, skuszeni ładną pogodą, wyciągamy ze schowków grille i zaczynamy biesiady na świeżym powietrzu. Na naszych rusztach ląduje przede wszystkim mięso i to w różnych odsłonach. Są więc kiełbaski, kaszanki, karkówki, porcje kurczaka, szaszłyki i burgery. Wszystkie bardzo smaczne, pod warunkiem, że odpowiednio się je przyrządzi. Jak? Oto kilka najważniejszych porad.

Jak grillować mięso, aby było soczyste?

W sumie każde mięso da się przygotować na grillu tak, by było soczyste i miękkie. Trzeba tylko przestrzegać kilku zasad. Oto te najważniejsze.

  • Wybór rodzaju mięsa — choć na grillu można upiec w zasadzie każde mięso, niektóre kawałki sprawią mniej, a inne więcej problemu. Zwykle nie mamy problemu z grillowaniem karkówki, boczku czy skrzydełek. Te kawałki mięsa zawierają sporo tłuszczu, których zapewnia mięsu soczystość. Jeśli jednak wybierzesz chudsze i delikatniejsze mięso, np. schab, polędwicę czy filet z kurczaka, pamiętaj, że nie lubią one zbyt długiego pieczenia.

  • Przyprawianie i marynowanie — dobór przypraw ma wpływ na smak i aromat pieczonego mięsa. Marynata zawierająca zmiękczający składnik, np. jogurt, wino, ocet czy sok owocowy, sprawia, że mięso szybciej się piecze, jest kruche i delikatne. Warto do niej dodać też olej, czosnek, miód i przyprawy. Zamarynować przed pieczeniem warto zwłaszcza schab i karkówkę, ale marynata wyjdzie też na dobre każdemu innemu mięsu. Mięso w marynacie powinno poleżeć przynajmniej kilka godzin.

  • Obsmażenie mięsa — przed położeniem na ruszt grilla porcje mięsa można obsmażyć. Proces ten spowoduje zamknięcie porów, dzięki czemu w czasie pieczenia nie będą z mięsa wypływać soki.

  • Odpowiednia temperatura mięsa — mięso przed pieczeniem czy smażeniem powinno osiągnąć temperaturę otoczenia. Dzięki temu nie przeżyje szoku termicznego i nie stwardnieje.

Jak prawidłowo piec mięso?

  • Mięso na grill powinniśmy kłaść dopiero wtedy, gdy ruszt jest już dobrze rozgrzany, a w misie nie ma ognia, tylko żar.

  • Porcje mięsa warto ułożyć na aluminiowych tackach, które zatrzymają wypływający z nich tłuszcz. To zapobiegnie skapywaniu tłuszczu na żar, a w rezultacie powstawaniu szkodliwych składników.

  • Mięso w czasie pieczenia trzeba co jakiś czas obrócić, by się nie przypaliło. Przypalone mięso jest nie tylko niesmaczne, ale też niezdrowe. Większość mięsnych kawałków lepiej jest piec nieco dłużej, ale w niższej temperaturze.

  • By zapewnić mięsu soczystość, można je przed pieczeniem obłożyć plasterkami boczku lub posmarować białkiem kurzego jaja. Białko zetnie się pod wpływem wysokiej temperatury i zatrzyma mięsne soki.

  • Po zdjęciu upieczonego mięsa z rusztu nie należy od razu przystępować do jego krojenia. Lepiej zostawić mięso na 10-minutowy odpoczynek. W tym czasie zawarte w nim soki równomiernie się rozejdą, dając mięsu lepszy smak i soczystość.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na grillowaną pierś kurczaka, a także na grillowane skrzydełka.

grillowane mięso
grillowane mięso

Źródło zdjęcia: canva/AH86

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: decofire, garneczki Zapraszamy na nasz Instagram