Smakosze.pl Porady Jak łatwo i skutecznie oddzielić białko jaja od żółtka? 2 sposoby biją na głowę pozostałe
canva/Benjamas Suwanmanee

Jak łatwo i skutecznie oddzielić białko jaja od żółtka? 2 sposoby biją na głowę pozostałe

15 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Oddzielanie białka od żółtka będzie o wiele szybsze i prostsze, kiedy zastosujemy dwa sprawdzone sposoby. Patent z plastikową butelką i kuchennym lejkiem jest niezawodny. Jak oddzielić białko od żółtka? Jak sprawdzić świeżość jajek przy pomocy zwykłej wody? Jajka są bardzo uniwersalnym dodatkiem do wielu dań, ciast i deserów. Niekiedy musimy ubić pianę z białek lub dodać same żółtka do konkretnej potrawy. Jak oddzielić białko od żółtka? Oddzielanie klasyczne przy pomocy pękniętej skorupki jest czasochłonne i trudne.

Często podczas tradycyjnego oddzielania białka od żółtka, do białek przedostaje się pokruszona skorupa lub niewielka ilość żółtka. Musimy je dokładnie usunąć, a jak wiadomo, jest to bardzo żmudne i czasochłonne zajęcia. Z pomocą przychodzą dwa niezawodne sposoby.

Jak oddzielić białko od żółtka? Przy pomocy plastikowej butelki lub lejka kuchennego. To najskuteczniejsze i najszybsze sposoby, dzięki którym nie mamy brudnych rąk, jajko nie rozlewa się po blacie i nie musimy wydłubywać pozostałości skorupki lub żółtka.

Niezależnie od tego, czy chcemy upiec ciasto, czy dodać jajka do sosu, zupy, czy innego dania, zawsze sprawdzajmy wcześniej świeżość kurzych jaj. Patent z wodą i szklanką jest prosty i skuteczny. Pamiętajmy, że starymi jajkami możemy się poważnie zatruć.

Poznaj dwa sposoby na szybkie oddzielenie białek od żółtek

  • Sposób z lejkiem. Całe jajko wbij do lejka trzymanego nad miską. Delikatnie ruszaj lejkiem do momentu, aż całe białko spłynie do miski, a w lejku zostanie wyłącznie żółtko.

  • Sposób z butelką . Wbij całe jajko do miski. Pustą, czystą butelkę plastikową delikatnie zgnieć i zwolnij ucisk, gdy ustnik jest bezpośrednio obok żółtka. W ten sposób żółtko zostanie zassane do środka butelki.

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Świeżość jajek najlepiej sprawdzić przy pomocy wysokiej szklanki. Do szklanki wlej wodę i włóż surowe jajko w skorupce. Jeśli opadnie na dno, jajko jest świeże i ma od 1 do 13-14 dni (jajko leżące w pozycji poziomej jest najświeższe, jajko w pozycji pionowej ma około 13 dni).

Nie jedz jajek, które nie opadają, a unoszą się na powierzchni. Jajko unosi się, ponieważ im jest starsze, tym więcej w nim powietrza. Jajka unoszące się na wodzie nie nadają się do jedzenia, są stare.

Jak mrozić grzyby? Będą idealne do sosów i zup. Zamierzasz kupić ziemniaki na zimę? W tym artykule dowiesz się, jak wybrać odpowiedni rodzaj ziemniaków do potraw i na co zwracać uwagę podczas kupowania warzyw.

Żółtka jajek
canva/ Ivan Negru's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: AllrecipesPL na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy