Jak mrozić śliwki? Koniecznie pamiętaj o ważnej czynności, jest gwarancją sukcesu
Czy wiecie jak mrozić śliwki? Smak jesiennego owocu będzie mógł nam towarzyszyć zdecydowanie dłużej, jeśli zadbamy o odpowiednie oczyszczenie przed włożeniem do zamrażalnika. Usunięcie pestki jest konieczne. Sprawdźcie, o czym jeszcze należy pamiętać.
Jeśli kochacie śliwki i chcecie cieszyć się ich smakiem nawet po sezonie, warto rozważyć zamrożenie owoców. W chłodzie spędzić mogą nawet do 12 miesięcy, a jest tak samo cenny, jak świeży.
Dobrym pomysłem będzie zapakowanie owoców w niewielkie pojemniki lub małe torebki. Mając dostęp do małych porcji produktu, łatwiej będzie rozmrozić jedynie niezbędną do przygotowania dań ilość.
Jak mrozić śliwki? Kluczowe jest właściwe oczyszczenie owocu.
Przeznaczone do zamrożenia owoce należy umyć i dokładnie osuszyć. Następnie każdą sztukę trzeba naciąć i usunąć z niej pestkę.
Połówki układamy na tacce, macie z silikonu lub talerzu i wkładamy do zamrażalnika bez przykrycia . Po mniej więcej godzinie przekładamy do przygotowanych opakowań i ponownie umieszczamy w zamrażalniku.
Jak wykorzystać zamrożone śliwki?
Wyjęty z chłodu owoc można wykorzystać tak samo, jak świeży. Konieczne będzie jedynie rozmrożenie. W takiej postaci śliwki będą idealne np. do owsianek, koktajli czy sosów. Jeżeli je odsączymy, sprawdzą się w wypiekach oraz jako farsz do pierogów.
Na naszej stronie znajdziecie pomysły na pyszne przysmaki ze śliwkami w roli głównej. Szczególnie polecamy kompot z dodatkiem korzennych przypraw oraz proste ciasto owocowe .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Drobno posiekaj i dodaj do mielonych. Zaskakujący dodatek nada im charakteru
-
Jak robiono rosół w 1889 roku? Mamy przepis. Pamiętaj o kluczowej zasadzie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama