Smakosze.pl Porady Jak najlepiej zrobić ciasto na naleśniki? Kolejność dodawania składników ma wielkie znaczenie, a pomyłka kosztuje
canva/SStajic

Jak najlepiej zrobić ciasto na naleśniki? Kolejność dodawania składników ma wielkie znaczenie, a pomyłka kosztuje

13 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Niektórzy robią je na samym mleku, inni dodają proszek do pieczenia. Okazuje się jednak, że sekretem idealnych naleśników jest kolejność dodawania składników. Poznaj przepis na najlepsze naleśniki. Naleśniki to pomysł na pyszny obiad na słodko, przekąskę, śniadanie i kolację. Idealnie przygotowane naleśniki są puszyste i delikatne, a podane z owocami, musem, konfiturą lub innymi, ulubionymi dodatkami, błyskawicznie znikają z talerzy. Jak zrobić ciasto na naleśniki?

Ciasto na naleśniki teoretycznie jest banalne w przygotowaniu, jednak wystarczy chwila nieuwagi, a ciasto będzie za gęste, za rzadkie i będzie dość zbite. Najlepsze naleśniki przygotujemy, kiedy zastosujemy wyłącznie jedną, prostą zasadę.

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Sekretem puszystych, delikatnych i smacznych naleśników jest odpowiednia kolejność- najpierw ucieramy jajka z solą, dodajemy cukier. Wodę i mleko natomiast mieszamy osobno i dopiero później dodajemy do reszty. Tak przygotowane ciasto na naleśniki wychodzi za każdym razem.

Przepis na najlepsze naleśniki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 jajka

  • 1,5 szklanki wody gazowanej

  • 1,5 szklanki mleka

  • masło klarowane do smażenia

  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto na naleśniki?

Jajka ubij z dodatkiem soli, dodaj cukier. Wodę wymieszaj z mlekiem, cukrem i dodaj do jajek, całość wymieszaj. Podczas miksowania stopniowo dosypuj mąkę. Ciasto na naleśniki smaż na rozgrzanym maśle klarowanym, dzięki czemu zyskają piękny, złoty kolor i lekko maślany smak.

Naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi owocami, serkiem waniliowym, dżemem z wiśni , prażonymi jabłkami , czekoladą, bananem, smacznego.

Naleśniki
canva/ RitaE z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieceinspiracje.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy