Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak najszybciej zmiękczyć masło? Nigdy więcej nie będziesz mieć problemu ze smarowaniem
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 20.10.2022 22:52

Jak najszybciej zmiękczyć masło? Nigdy więcej nie będziesz mieć problemu ze smarowaniem

jak zmiękczyć masło
Canva / GluckKMB

Jak często macie rano problem z posmarowaniem pieczywa? Spieszycie się do pracy, robicie kanapki do szkoły, ale zapomnieliście wyjąć wcześniej masło z lodówki. Jest twarde i prędzej zrobi dziurę w chlebie, niż ładnie go pokryje. Mamy dla Was kilka sposobów na szybkie zmiękczenie masła. Warto je sobie zapamiętać.

Margaryna może być zamiennikiem masła do kanapek, jednak mimo łatwego rozsmarowywania jej smak nie każdemu odpowiada. Z tego też względu często wybieramy nierówną walkę z twardym masłem zamiast jego niezbyt smacznej, choć wygodniejszej alternatywy. Jak więc szybko zmiękczyć masło, aby móc się cieszyć nim na kanapce bez zbędnego czasu oczekiwania?

Proste metody na zmiękczenie masła

Najprostszą odpowiedzią na pytanie, jak zmiękczyć masło, jest odpowiednio wczesne wyjęcie go z lodówki. Nie zawsze jednak mamy taką możliwość. Ciężko bowiem wyobrazić sobie nastawianie budzika kilkadziesiąt minut wcześniej jedynie po to, aby przełożyć masło w cieplejsze miejsce.

Oczywiście masło można wyjąć z lodówki poprzedniego dnia. Teoretycznie jest to dobre rozwiązanie, w praktyce jednak masło przebywające wiele godzin w temperaturze pokojowej zdecydowanie szybciej ulegnie zepsuciu. Jak więc zmiękczyć masło w szybki i skuteczny sposób?

Niektórzy zmiękczają masło w kuchence mikrofalowej. Mimo niewątpliwej szybkości, ta metoda stwarza jeden poważny problem: łatwo jest przesadzić z mocą i czasem i zamiast smakowitego smarowidła uzyskać roztopiony tłuszcz.

Sprawdzony sposób na zmiękczenie masła

Zmiękczenie masła jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Aby tego dokonać, wystarczy nam niewielkie naczynie oraz gorąca woda. Kilka minut działania i smarowidło na kanapki będzie gotowe do użycia.

Na początek należy zaznaczyć, że nie musimy podgrzewać całej kostki masła na raz. Wystarczy odkroić z niego kawałek odpowiedni do posmarowania wybranej porcji chleba. Mniejszy kawałek masła szybciej stanie się miękki, a poza tym nie będziemy narażać całej kostki na działanie temperatury sprzyjającej jełczeniu.

Jak zmiękczyć masło? Weź na tyle duże naczynie, by pomieściło odkrojony kawałek masła, na przykład niewielką miskę. Następnie zalej je gorącą wodą i odstaw na kilka minut. Po upływie wymaganego czasu wylej wodę i przykryj nagrzanym naczyniem masło. Już po 2 minutach tłuszcz uzyska idealną konsystencję do smarowania. Odpowiadamy na nurtujące pytanie odnośnie mrożenia kotletów schabowych. W temacie przechowywania żywności, warto powiedzieć dwa słowa o drożdżach.

Canva / ffolas
Canva / ffolas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: