Przechowujesz drożdże w lodówce? Koniecznie pamiętaj o ważnym szczególe
Kiedy wybrany przez nas przepis wymaga użycia drożdży, mamy do wyboru dwie opcje. O ile drożdże suszone nie nastręczają żadnych problemów i rozterek, tak te świeże skłaniają nas do zadania pytania- jak przechowywać drożdże? Odpowiedź jest prosta- w lodówce. Koniecznie jednak pamiętaj o zawinięciu drożdży w papier.
Drożdże są składnikiem niezbędnym przy wielu specjałach kulinarnych, od babki drożdżowej poczynając, a na cieście do pizzy kończąc. Nie każdy przepis wymaga jednak zużycia całej ich kostki na raz. Dowiedz się, jak przechowywać drożdże, aby były zdatne do użycia w przy następnej okazji.
Jak przechowywać drożdże- kilka słów wstępu
Drożdże piekarskie, bo takich używamy w kuchni, to źródło witaminy B, wpływającej korzystnie na stan naszych włosów i paznokci. Drożdże mają też swój udział w budowaniu odporności ludzkiego organizmu. Zanim dowiemy się zatem, jak przechowywać drożdże, dowiedzmy się, jak rozpoznać te świeże od takich nie nadających się do użycia.
Świeże drożdże piekarskie sprzedawane są w niewielkich kostkach zawiniętych w folię lub papier. W sklepach spożywczych znajdziemy je w lodówkach lub ladach chłodniczych. Przechowywanie w odpowiedniej temperaturze w sklepie nie gwarantuje jednak, ze wybrane przez nas drożdże są bezpieczne do spożycia.
Nie każdy dostawca czy sprzedawca wie, jak prawidłowo przechowywać drożdże zanim trafią one do naszej lodówki. Przed kupnem upewnijmy się zatem, że wybrane drożdże są elastyczne, o jednolitej barwie a także przyjemnie pachną. Jeśli widzimy, że kostka drożdży jest popękana lub wyschnięta, odłóżmy ją z powrotem na półkę lub najlepiej, zgłośmy takie zepsute drożdże obsłudze sklepu.
Jak przechowywać drożdże, które zostały po wykonaniu przepisu
Odpowiednia wiedza jak przechowywać drożdże pozwoli nam wykorzystać je z powodzeniem przy następnym przepisie. Drożdże spleśniałe, popękane czy wyschnięte nie tylko nie będą działały w prawidłowy sposób, ale mogą też doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Aby się przed tym uchronić wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad.
Świeże drożdże piwowarskie możemy przechowywać w lodówce. Nie powinny jednak one leżeć w niej dłużej niż 10 dni, a także należy je trzymać pod przykryciem. Idealnie do owinięcia drożdży nadaje się papier, jednak możemy użyć też folii do żywności lub nawet wilgotnej gazy.
Czasem zdarza się, że mamy do dyspozycji napoczętą kostkę drożdży, jednak nie planujemy w najbliższych dniach żadnych wypieków. Jak przechowywać drożdże w takiej sytuacji? Możemy je oczywiście zamrozić.
Drożdże mrozimy podzielone na mniejsze porcje, z których każda zapakowana jest osobno w folię lub woreczek strunowy. Takie drożdże możemy trzymać w zamrażarce nawet przez rok. Należy pamiętać o tym, aby przed planowanym użyciem drożdże rozmrozić, a następnie aktywować je w letniej wodzie lub mleku. Taka aktywacja trwa ok. 5 minut. Drożdże są składnikiem tej obłędnej strucli z jabłkami. Z powodzeniem użyjesz ich również w tym przepisie na pizzę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zachwycający przepis na olej z marchewki. Idealny do sałatek
Obiad we włoskim stylu za 5 złotych? Katarzyna Bosacka wyjawiła niesamowity patent