Jak należy odkładać sztućce po posiłku? Większość Polaków popełnia poważny błąd
Wiecie, jak należy odkładać sztućce po posiłku? Większość Polaków popełnia poważny błąd, bo zupełnie nie przykłada wagi do zasad savoir-vivre. Tymczasem świadczy on o naszej kulturze i ogładzie, jest też informacją dla kelnera. Warto więc zaznajomić się ze stołowymi kodami.
Jedząc posiłki w domu, nie zwracamy uwagi na ułożenie sztućców czy poprawne ich odkładanie. Wiadomo, w domu mamy się czuć swojsko i naturalnie. Jednak idąc do restauracji czy będąc na eleganckim przyjęciu, takie zachowanie może zostać odebrane jako niekulturalne. Dlatego warto znać podstawowe zasady stołowego savoir-vivre.
Jak należy odkładać sztućce po posiłku?
Sposób odłożenia sztućców jest komunikatem dla kelnera, że skończyliśmy jeść posiłek albo że nam nie smakował. Dlatego nie jest obojętne, jak odłożymy sztućce na talerzu. No właśnie, sztućce, którymi już jedliśmy, odkładamy zawsze na talerzu. Nie opieramy ich o stół, bo mogą zostać zahaczone i pobrudzić obrus.
Największy problem sprawia zawsze nóż i widelec, bo ich wzajemne ułożenie to prawdziwy kod kulinarny. Jeśli w czasie jedzenia chcecie sobie zrobić przerwę, odłóżcie widelec na godzinie 8, a nóż na godzinie 16. Sztućce nie powinny się krzyżować, bo to z kolei oznacza, że macie ochotę na dokładkę. Gdy w czasie jedzenia mieliście na kolanach serwetkę, odłóżcie ją obok talerza, po jego lewej stronie. Jeśli nie chcecie jeść danego dania do końca, bo np. nie smakowało wam, skrzyżujcie na talerzu widelec z nożem, tak jak to ilustruje nasze zdjęcie po lewej stronie. Będzie to sygnał dla kelnera, że może wam podać następne danie.
Gdy zaś chcecie zasygnalizować kelnerowi, że skończyliście i wasz talerz można już zabrać, połóżcie sztućce równolegle obok siebie na godzinie 17. Ten układ ilustruje nasze zdjęcie po prawej stronie. Profesjonalny kelner i tak zacznie zbierać naczynia, dopiero gdy wszyscy skończą jeść. Jednak jest to dla niego ważna informacja.
Inne sztućcowe znaki
Za pomocą sztućców można też wyrazić swoją opinię na temat jedzenia.
Jeśli chcecie przekazać, że danie bardzo wam smakowało, połóżcie nóż i widelec równolegle do siebie i skierowane ostrzem/zębami w prawą stronę.
By przekazać, że wizyta w restauracji bardzo wam się podobała i macie ochotę tu wrócić, połóżcie widelec na nożu i odłóżcie je na godzinie 5.
Gdy potrawa wam nie smakowała i chcecie przekazać to obsłudze, możecie ułożyć nóż na godzinie 17, a widelec na 7, tak by ostrze noża przechodziło przez zęby widelca.
Informację o słabej obsłudze i niezadowoleniu wyrazicie, układając nóż i widelec w kształt litery V.
W przypadku, gdy chcecie złożyć reklamację, możecie to zakomunikować, kładąc nóż i widelec pionowo wzdłuż talerza, z zębami skierowanymi do dołu.
W naszym serwisie znajdziecie też inne przydatne porady. Sprawdźcie np. jak szybko wyczyścić domowe sztućce, a także, dlaczego jajek nie powinniśmy jeść srebrnymi sztućcami.
Źródło zdjęcia: canva/ivosevicv Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: madameedith, aniaradzi