Jak obrać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów? Prosty trik podbija Internet
Najbardziej popularnym sposobem na obranie orzechów włoskich jest dziadek do orzechów. Jeśli jednak nie posiadamy urządzenia, możemy poradzić sobie inaczej, stosując sztuczkę, która podbiła strony internetowe. Jak obrać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów? Jak pozbyć się gorzkiej skórki?
Orzechy włoskie to jedne z jesiennych przysmaków, które wykorzystujemy do pieczenia ciast, przygotowywania deserów, sałatek i innych dań. Orzechy możemy dodać również do mięsa, np. do kotletów mielonych, czy pieczonego schabu, klasyczne dania w nowej odsłonie posmakują każdemu.
Przed dodaniem orzechów do konkretnej potrawy lub ciasta musimy je obrać i pozbyć się gorzkiej skórki, która psuje smak. Jak obrać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów? Orzechy rozłupiemy błyskawicznie przy pomocy nożyka. Możemy wykorzystać również tłuczek do mięsa lub młotek.
Jak obrać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów? Nie każdy nóż nadaje się do rozłupania twardych łupinek. Wykorzystajmy niewielki nóż o zaostrzonej końcówce, którą podważymy skorupkę. Jeśli natomiast chcemy użyć młotka lub tłuczka, przed obieraniem włóżmy orzechy do wrzątku na kilka minut.
Nie masz dziadka do orzechów? To żaden problem, orzechy włoskie obierzesz błyskawicznie
Do obierania orzechów włoskich potrzebujesz niewielkiego noża o ostrej końcówce. Końcówkę przyłóż do orzecha w miejscu łączenia twardych skorupek i delikatnie podważ. Łupinka pęknie błyskawicznie.
Orzechy możesz również rozłupać przy pomocy młotka lub tłuczka do mięsa. Przed obieraniem ich w ten sposób warto zalać je wrzątkiem i odstawić na kilka minut, żeby łupinka stała się bardziej miękka, co ułatwi rozłupanie.
Jak pozbyć się gorzkich skórek z orzechów włoskich?
Jeśli chcesz wykorzystać orzechy do ciasta, sałatek lub innych dań, pozbądź się również skórki, która jest gorzka i cierpka w smaku, przez co może zepsuć potrawę. Rozłupane orzechy rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 10 minut.
Orzechy możesz także podgotować - włóż je do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj pod przykryciem przez około 30 sekund, następnie wyłącz palnik i odstaw na kilka minut. Po tym czasie skórka momentalnie odejdzie od orzechów.
Na czym polega blanszowanie i kiedy je stosować? Dowiedz się również, jak mrozić grzyby leśne , żeby zachowały świeżość i smak przez wiele miesięcy. Grzyby wykorzystasz do zup, sosów i innych dań.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Stasia w piątki robi gołąbki bez grama mięsa. Niedrogi farsz powala smakiem
-
Soczyste i pełne smaku kotlety schabowe w coli. Panierka zachwyci każdego
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama