Jak piec karkówkę w piekarniku?
Sezon grillowy ruszył pełną parą. Jednak pogoda nie zawsze pozwala nam na upieczenie pysznej karkówki z grilla. Wtedy pomocny może okazać się przepis na karkówkę z piekarnika. Trzeba jednak pamiętać o paru ważnych zasadach.
Jak długo piec karkówkę w piekarniku?
Pieczenie karkówki nie jest najtrudniejszym zadaniem, ale warto zastosować się do paru porad, które mogą okazać się pomocne przy jej przygotowaniu. W jednym z naszych artykułów poruszyliśmy już temat pieczenia karkówki w rękawie, tak, by była soczysta. Teraz skupimy się bardziej na długości jej pieczenia w piekarniku.
Uniwersalną zasadą dotyczącą pieczenia karkówki jest fakt, iż przy karczku pieczonym w całości, na każdy 1 kg mięsa przypada 50 minut pieczenia w 180 stopniach Celsjusza . Z kolei przy mięsie w plastrach pieczenie należy skrócić o 1/2.
Oczywiście przy pieczeniu karkówki kluczową rolę odgrywa również odpowiednia temperatura. Jeśli będziemy piec karkówkę w 220 stopniach C., wtedy mięso w plastrach należy piec maksymalnie 15 minut, w całości 2 razy dłużej, czyli pół godziny
Jeśli jednak zdecydujemy się na pieczenie karkówki dłużej, ale za to w niżej temperaturze, bo w 150 stopniach, wtedy tę pokrojoną w paski pieczemy już 45 minut, a w całości aż 1,5h. Przy zmianie temperatur można przyjąć podobny czas jak przy standardowej obróbce.
Jaki przepis na karkówkę poleca Ania Starmach?
Ania Starmach na swojej stronie zdradziła swój własny sposób na karkówkę. Gwiazda programu MasterChef uważa, że najbardziej soczysta karkówka wychodzi, gdy piecze się ją w rękawie. Skomponowała również odpowiednią mieszankę ziół, która sprawia, że mięso jest aromatyczne .
Składniki potrzebne do przygotowania karkówki wg przepisu Ani Starmach:
-
Majeranek
-
Czosnek
-
Oregano
-
Sól
-
Pieprz
-
Liść laurowy
-
Ziele angielskie
-
Ostra papryka
-
Oliwa z oliwek
-
1 kg karkówki
Przyprawy należy wymieszać z oliwą z oliwek i nasmarować nimi mięso. Następnie tak zamarynowaną karkówkę odłożyć do lodówki na kilka godzin. Potem mięso powinno się przełożyć do rękawa i piec w rozgrzanym piekarniku.
Źródło: Canva (Sebalos, Getty Images)
Czas pieczenia uzależniony jest od masy mięsa, na 1 kilogram należy przyjąć, tak jak wspominaliśmy wcześniej – 50 min w piekarniku.
Karkówka świetnie smakuje z tradycyjnymi sosami takimi jak barbecue czy musztardowy. Na zimno będzie świetnie pasowała do sałatki jarzynowej, z kolei na gorąco można podawać ją razem z przypieczonymi ziemniakami i surówką jako danie obiadowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Webniusy, Onet Kobieta